Oppsummerer en litt «sprø og surrealistisk» festival: - Det var til og med noen som tok til tårene fra scenen

Årets annerledes-utgave av Tromsø Jazzfestival gikk av stabelen forrige uke og ble, ifølge festivalsjefen, svært vellykket på tross av mange regler og restriksjoner.
SKULLE ØNSKE DE SPILTE FOR FLERE: Tromsø Jazzfestival håper enda flere kan få med seg Silya og Tromsø Storband ved en senere anledning. 
    
      (Foto: Bård Mathisen)

SKULLE ØNSKE DE SPILTE FOR FLERE: Tromsø Jazzfestival håper enda flere kan få med seg Silya og Tromsø Storband ved en senere anledning.  Foto: Bård Mathisen

Tromsø Jazzfestival, som ble arrangert fra 6.–9. august, er en av de få festivalene som faktisk har blitt gjennomført i år. Det har bydd på en ganske så annerledes festival for festivalsjef Sergej Hansen Schroeter.

LES OGSÅ: Tromsø Jazzfestival starter torsdag: Merker at folk kvier seg for å kjøpe festivalbilletter

– Det har gått veldig bra, selv om det har vært litt sprøtt og surrealistisk å avholde festival under slike forhold, sier Schroeter og fortsetter:

– Etter forholdene har vi solgt godt med billetter, og fått fine tilbakemeldinger fra musikere som var svært glade for å få muligheten til å holde konsert igjen. Mange av dem som var her hadde ikke spilt konsert siden før koronasituasjonen. Det var til og med noen som tok til tårene fra scenen.

MODDI: Her spiller han i Tromsø domkirke under festivalen.  
    
      (Foto: Bård Mathisen)

MODDI: Her spiller han i Tromsø domkirke under festivalen.   Foto: Bård Mathisen

De solgte ut samtlige 50 festivalpass, som kunne brukes på de 10 ulike konsertene og hadde for salg 100 enkeltbilletter til hver av konsertene. Fem av ti konserter ble helt utsolgt. En av de konsernene som solgte raskest ut av Silya (kjent fra blant annet («Stjernekamp») som spilte sammen med Tromsø Storband søndag kveld.

LES ANMELDELSEN AV ÅPNINGSKONSERTEN HER!

– Selvfølgelig dro hun nok med sitt kjente navn en god del publikummere, men også storbandet trekker en god del folk med sin lokale verdi. Det var et forrykkende show som vi gjerne skulle visst fram til enda flere, men det skal vi få til en annen gang.

Måtte holde seg i stolene

Ifølge myndighetenes regler for denne type arrangement, er det satt et tak på 200 publikummere. Jazzfestivalen senket taket for sine konserter til 150.

LES ANMELDELSEN AV MODDI HER!

– 7. mai åpnet regjeringen for at 50 personer kunne samles, og varslet da om at man kunne samle 200 fra 15. juni. Da bestemte vi oss for å arrangere festivalen, kun på Storgata camping og i Tromsø domkirke. Det var viktig for oss å opprettholde avtalen med artistene, sier festivalsjefen.

Han synes publikum har vært flinke til å holde avstand.

– Og vi har, sammen med arrangørene, vært flinke til å tilrettelegge for det. Dette er nytt og rart for alle, selv om man vet hvilken tid vi er. Publikum har tatt våre tydelige pekefingre med et smil og vi har fått tilbakemelding på at folk opplevde det som trygt.

– Hvordan var det for publikum og skulle sitte i ro med avstand på alle konsertene?

FIKK IKKE DANSE: Selv om mange hadde lyst til å danse til Fieh så lot det seg ikke gjøre.  

FIKK IKKE DANSE: Selv om mange hadde lyst til å danse til Fieh så lot det seg ikke gjøre.  

– Første kveld spilte Fieh, og hun er kjent for å få folk til å danse. Likevel måtte folk holde seg i stolene, uansett hvor mye de hadde lyst til å danse, noe hun også sa fra scenen. Det ble et annet fokus på musikken, og en uforløst energi i rommet.

Hadde kontroll

Fra og med lørdag ble det innført skjenkestopp på utesteder etter klokken midnatt. Det gjorde at avslutningsfesten på søndag ble avlyst.

– Ellers var det ingen problem å runde av i god tid. Tidligere år har vi hatt jam og andre scene klubbarrangementer, men det lot vi være å ha i stor skala i år. Jeg tror vi har gjort mange glade ved å arrangere konsertene, og det har vært både nervepirrende og spennende.

LOKALE: Hollow Hearts spilte også under festialen.  

LOKALE: Hollow Hearts spilte også under festialen.  

Festivalen opplevde også ha skjenke- og smittekontrollen innom under konserten med Hollow Hearts.

LES ANMELDELSEN AV HOLLOW HEARTS HER!

– Arrangementet ble godkjent på alle punkter og det var deilig å få en bekreftelse på at vi hadde gjort ting riktig. Jeg har sagt at jeg ikke orker en koronafestival en gang til, men må vi så skal vi nok få de til.