Charlotte Bendiksen skulle egentlig vært ute på turné, men da mange spillejobber uteble som følge av koronapandemien, takket hun mer enn gjerne «ja» til jobben som produsent i Insomniafestivalen.

– Jeg har så vidt begynt å sette meg inn i jobben som produsent, jeg begynner egentlig offisielt ikke før i oktober, forteller Bendiksen til iTromsø.

Planer gikk i vasken

Hun har dog allerede tyvstartet festivaljobbingen. Samtidig kjenner hun festivalen inn og ut, da hun har vært en sentral del av den i Insomnias formgivende år.

– Prosessen med årets festival begynte i fjor høst, og planene har vært kastet i vasken mange ganger etter hvert som korona-situasjonen utviklet seg. De siste månedene har det dannet seg idé, ramme og program. De tok kontakt med meg siden jeg har vært involvert i tidligere festivaler – og siden jeg normalt er turnerende musiker, var jeg ledig til å gjøre produsentjobben nå. På grunn av situasjonen har det blitt mange utkast, og mange ideer man har måtte gi slipp på, forteller Bendiksen.

PRODUSENT-DJ: Charlotte Bendiksen er mest kjent som DJ, under årets Insomniafestival jobber hun som produsent. Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

Pandemien gjør at festivalen har valgt å kun hente inn artister bosatt i Norge i år.

– Det er det tryggeste. Det er Norges eldste ledende elektronika-festival – og også en veldig internasjonal festival. Det blir det også i år, selv om det bare er artister fra Norge, sier Bendiksen.

Hun forklarer at i dét legger hun at flere av de norske navnene festivalen henter inn er store navn utenfor landegrensene.

– Vi har ikke sluppet alle navn ennå – vi sparer på krutt, forsikrer hun.

Slik sikrer de smittevern

Årets festival byr blant annet på arrangementer på Driv, Tvibit, Storgata Camping, Biblioteket, Verdensteatret Cinematek, Small Projects og i Ishavskatedralen.

DANS: Her fra en danse-performance under festivalen i 2014. Foto: Tom Benjaminsen

– Vi samarbeider tett med alle «venues» med tanke på deres risikoanalyser. I tillegg lager vi egne risikoanalyser og strenge regler for eventer, stab, frivillige og involverte. Det er en stor begrensing i kapasitet på antall publikum. Det kommer ikke til å bli slik at alle som har lyst å få med seg Insomnia, også får med seg alle eventene, sier Bendiksen, som i det siste har blitt nødt til å leve etter et nytt motto.

– Noen ting er bedre enn ingenting.

Bendiksen forteller at situasjonen med covid-19 er uforutsigbar, at mye kan endre og har endret seg underveis, men at staben og bookingteamet er tilpasningsdyktige.

– Vi er vant til å ha en festival der vi kan samles, klemmes og danse sammen mange mennesker. I år blir mye programmert for en stemning der man kan sitte – og fremdeles få en like sterk musikkopplevelse

Per nå tillater ikke smittevernrestriksjonene festivalen å ha et eget dansegulv – men dersom det blir innenfor reguleringene regjeringen har, har festivalen lyst til å få det til.

Festivalsnacks

Her er noe av det årets festival har sluppet så langt i programmet:

* Cloud Exit Talentprogram med Maud (Bodø), Pijãr (Harstad), Palmi (Tromsø), Blade Runar (Alta).

– I år att jeg i juryen for talentprogrammet. Vi utvidet antall talenter fra to til fire på grunn av korona, sier Bendiksen, som også avslører at på grunn av høyt nivå har det vært utfordrende for juryen å plukke ut talentene i år.

* Kick off på Storgata Camping med den lokale artisten Anders Jakobsen fra Tromsø, DJ Shabby Chic også fra Tromsø og Pijãr fra Harstad.

* I tillegg vil Elina Waage Mikalsen (Tromsø) gjøre en konsert i Ishavskatedralen som den nordnorske artisten i SHAPE-nettverket.

SKAL SPILLE: Kunstner og artist Elina Waage Mikalsen skal opptre under festivalen. Foto: Leonardo Ibanez-Fæhn

Festivalen vil også, som vanlig, by på et rikt sideprogram med paneldebatter, seminarer og workshops.

– Der skal vi få en del internasjonale navn med via video, forteller Bendiksen.