Arctic Bands jubileumsplate stoppet av korona – da bygde de sitt eget studio

Neste år fyller Arctic Band 20 år og det markerer de med ei jubileumsplate. Men på grunn av koronakrisen kunne de ikke spille inn platen som planlagt i Greåker. Da var det bare én ting å gjøre; de bygde sitt eget studio i huset hjemme på Hansnes.
AKTUELL: Arctic Band måtte bygge et studio for å kunne spille inn plate. Da fant de også tid til å spille inn video av en av låtene. Snart er de plateklar til sitt eget 20-årsjubileum. 
    
      (Foto: Ronald Johansen)

AKTUELL: Arctic Band måtte bygge et studio for å kunne spille inn plate. Da fant de også tid til å spille inn video av en av låtene. Snart er de plateklar til sitt eget 20-årsjubileum.  Foto: Ronald Johansen

– Jeg driver både bistro, kafé og har utleie på Hansnes. Vi gjorde om tre av utleierommene til studio og spilte inn platen der. Det er jo en konsekvens av at verden er som den er, med koronakrisen, sier Jan Johansen, vokalist og låtskriver i Arctic Band.

Siden country- og dansebandet fra Hansnes ble startet opp i 2001 har de rukket å gi ut tre plater. Nå jobber de med bandets fjerde album.

– Normalt sett ville vi vært i et lydstudio i Greåker. Og så ville vi jo kunne spilt konserter der vi kunne ha presentert de nye låtene våre, men akkurat nå ligger kulturbransjen med knekt rygg og vi får ikke vist fram den nye musikken vår. Vi planlegger et albumrelease til neste år, og har planer om å slippe noen av låtene før jul, sier Johansen.

LES OGSÅ: Gir ut plate til inntekt for Tromsøs stengte scener: – Jeg hadde lyst til å finne på noe for å gi tilbake

Historien om oldefar som ble lagt i fjæra

Med dette albumet tar de et tilbakeblikk på bandets 20 år. Platen skal ha 20 låter – én for hvert år. Det har gitt Johansen mulighet til å hente fram en personlig historie, som han lenge har tenkt at han ville skrive en låt om.

– Vi har laget ei kystvise med tittelen «Peder, havets sønn». Det handler om min oldefar. Da han var baby ble han funnet i fjæra på Loppa i Finnmark. Ingen vet hvem som hadde lagt han der eller hvorfor. Han ble på Loppa til han var 12 år. Da kom det et skip fra Vannøya og et eldre ektepar spurte om de kunne ta han med seg. Slik endte han opp på Vannøya og fant seg ei kone der. Jeg har prøvd å finne svar på hva som kan ha skjedd, men det har ikke lyktes. Jeg tror sangen kan bli en fin sak, sier Johansen.

MANGE HISTORIER: Vokalist Jan Johansen i Arctic Band har skrevet låter som forteller litt om bandets 20 år. Der tar han blant annet opp kjærlighetshistorier og en dramatisk historie om sin egen oldefar. 
    
      (Foto: Ronald Johansen)

MANGE HISTORIER: Vokalist Jan Johansen i Arctic Band har skrevet låter som forteller litt om bandets 20 år. Der tar han blant annet opp kjærlighetshistorier og en dramatisk historie om sin egen oldefar.  Foto: Ronald Johansen


Arctic Band er kjent innen country- og dansesjangeren, men denne plata beskriver Johansen som hummer og kanari.

– Det blir litt spesielt og vi har både kystvise, country og en låt som er ganske opprocka. Da vi skrev låtene så vi på historien vår og vi endte opp med mye, for jeg har gjort mye rart, sier Johansen.

Kjærlighet på dansegulvet

Blant annet handler en av låtene om ei klassisk kjærlighetshistorie på dansegulvet.

– Vi har jo sett mye når vi har holdt konserter. Det er alltid spennende å se hvordan man går fram når man skal bli kjent med noen nye. Det er velkjente øyeblikk for hvermannsen og hverkvinnsen.

LES OGSÅ: Hiphop-artisten Fride (25) slipper ny singel – mens hun sitter korona-fast i Mexico

Møtte kongen av danseband

Store øyeblikk har det blitt mange av for bandet. Det er spesielt ett møte Johansen husker godt.

– Da vi ga ut den første plata vår hadde vi oversatt en sang av Christer Sjögren fra svensk til norsk. Det var ikke en danseband-låt, den var mer jazzet og «smooth». Etter at albumet var gitt ut møtte jeg Sjøgren på en festival og han var veldig stolt over hvordan låten ble på norsk. Vi pratet hele kvelden og det var veldig artig, sier Johansen.

Nå håper de at koronatiltakene slippes gradvis opp. Bandet jobber mot en stor releasefest under festivalen «Dans i Karlsøy» neste år. Allerede i november kan nysgjerrige få de første smakebitene.

– Vi fikk bekreftet onsdag at vi skal spille på Rorbua 21. november. Vi har spilt der hvert år til samme dato de siste syv-åtte årene. I et normalt år ville vi ha spilt mellom 20 og 30 konserter i løpet av et år, så dette gleder vi oss veldig til.

Til nå har de spilt inn syv nye låter, så det gjenstår fortsatt en del innspilling før jubileumsalbumet er klart. Når Johansen ser tilbake på tiden med Arctic Band sier han at han gjerne skulle drevet mer med musikk.

– Det har vært ei fin reise gjennom mange år. Jeg vil også fremheve alle som har vært med å spille i bandet. Vi har også hatt et fantastisk samarbeid med Musikkonservatoriet og blitt kjent med mange dyktige musikere gjennom dem. Sammen har vi opplevd mye fint med festivaler og spilling over hele Norge. Vi har ikke tenkt å gi oss, sier Johansen.

FORNØYDE: Arctic Band gleder seg til å spille på Rorbua i november.  
    
      (Foto: Ronald Johansen)

FORNØYDE: Arctic Band gleder seg til å spille på Rorbua i november.   Foto: Ronald Johansen

DETTE ER ARCTIC BAND:

Jan Johansen, vokalist og låtskriver.

Bård Monsen, keyboard, Hammond-orgel, trekkspill og låtskriver

Tormod Berg, bass

Gitarist på jubileumsplata: Lars Inge Pedersen fra Top Coat

Kristian Hammer piano

Maurits Opsahl, trommer