Insomniafestivalen går av stabelen om åtte dager: – Vi har laget et program som er koronavennlig

Insomniafestivalen går av stabelen 22. oktober og nå er programmet klart: Konserter i Ishavskatedralen, Storgata Camping og Driv, politisk kortfilm, kunstpolitiske debatter og danse-workshop med Tacobitch – blant annet.
PRODUSENT: Charlotte Bendiksen har sitt første år som produsent for Insomniafestivalen. 
    
      (Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø)

PRODUSENT: Charlotte Bendiksen har sitt første år som produsent for Insomniafestivalen.  Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

– Vi har internasjonale navn på programmet som kommer fra eller bor i Norge, slik at vi ikke flyr noen over grensa for å delta på festivalen. Jenny Hval, Deathprod, Tacobitch og 3rd Space DJs er eksempler på internasjonalt kjente artister som kommer fra Norge, sier Charlotte Bendiksen, som har sitt første år som produsent for festivalen.

Å planlegge og arrangere en kulturfestival midt i en pandemi, er ikke bare enkelt – regler som endrer seg, mindre publikumskapasitet, kun sitteplasser, ingen dansing i klynger, tilrettelegging og smittevern.

– Vi har laget et program som er koronavennlig, og prøvd å gjøre noe som stimulerer flere sanser – finne artister som jobber med både lyd og det visuelle, for eksempel. Det ble viktig i år å programmere musikkopplevelser som gir maksimalt utnyttelse for et sittende publikum.

– Er det mer lyttemusikk enn dansemusikk sammenlignet med tidligere år?

– Jeg liker ikke å definerer musikk som lyttemusikk eller dansemusikk, det skal folk få velge selv. Men med de frekvensene som vil være på noen av konsertene, vil man få en fysisk opplevelse selv om man må holde seg til sitteplassen sin, forteller Bendiksen.

LES OGSÅ: Slik blir årets Insomnia-festival – trolig uten dansegulv

Insomnia i Ishavskatedralen

Et prosjekt som er et resultat av å måtte tenke annerledes, er konseptet lys og mørke i Ishavskatedralen, et prosjekt i samarbeid med Tromsø internasjonale kirkefestival. Der skal det være to konserter: én med tromsøartist og multikunstner Elina Waage Mikalsen som står for det lyse, og én med Deathprod som står for det litt mørkere.

– Det vi har lært er at Ishavskatedralen er en av de mest aktive konsertarrangørene i Norge med over 500 konserter i året. De er virkelig drevne, og vi har samarbeidet for å finne et konsept som kunne passe for alle oss tre involverte. Kirka er et rom for mange forskjellige følelser – dåp, bryllup og gravferd – og kirka likte derfor veldig godt ideen om det lyse og det mørke.

KONSERT: Under Insomnia blir det to konserter i Ishavskatedralen 
    
      (Foto: Ronald Johansen)

KONSERT: Under Insomnia blir det to konserter i Ishavskatedralen  Foto: Ronald Johansen

Viktig å være politisk

Også Insights-programmet, som består av workshops, performance, paneldebatt, seminarer og filmvisninger, har blitt tatt til et nytt nivå i år, forteller Bendiksen.

– I tillegg til teknologi og elektronisk musikk, har vi i år politiske debatter. Både om hva kunsten betyr for samfunnet, men også om flyktningkrisa i Europa. Det er viktig at vi som kultur- og kunstorganisasjon deltar politisk i samfunnet vi lever i.

LES OGSÅ: Finn-Olav fra Tromsø er en del av det norske kriseteamet på Lesvos: – Du vant i Lotto den dagen du ble født i Norge

– Tror du det har kommet noen positivt ut av koronapandemien?

– Man har iallfall lært å sette pris på, og å konsumere, kunst og kultur på en annen måte. Personlig har jeg kun vært på én konsert siden mars, og det var sinnssykt magisk. Det var viktig for meg og min helhetlige helse, og det er viktigere enn noensinne at vi leverer kunst og kultur til Tromsø – folk er sultne.

Lytt til autoritetene

Insomnia har vært i tett dialog med arrangementstedene og ønsker i samme slengen å oppfordre folk om å følge reglene.

– Vi ber innstendig publikum for en gangs skyld om å lytte til autoritetene og følge retningslinjene. Kom tidlig, hold en meters avstand, bli sittende i setene, bli hjemme hvis du har symptomer eller er syk.

– Hva skjer hvis folk ikke hører etter?

– Hvis det ikke funker å oppfordre folk til å følge smittevernreglene, kan resultatet bli at vi må avbryte arrangementet, så vi håper virkelig at publikum er samarbeidsvillig.

Insomnia music-programmet:

Torsdag 22. oktober – Kafeen på Driv

Palmi

Blade Runar

Fredag 23. oktober – STORGATA CAMPING

Maud

Carmen Villain

3rd Space DJs

Lørdag 24. oktober – DRIV SNN

Theta

Jenny Hval

Tacobitch

Søndag 25. oktober – Ishavskatedralen

Elina Waage Mikalsen

Deathprod

Insomnia Insights-programmet:

Torsdag 22. oktober

13–18 Workskop: Community building with 3rdSpace DJs – Tvibit

19.00 Seminar: Art as Resilience, paneldebatt – Biblioteket

Fredag 23. oktober

12–16 Workskop: Community building with 3rdSpace DJs – Tvibit

16.00 Performance: «Hvem kan seile foruten vind» med Jessica Ullevålseter – Small Projects

Lørdag 24. oktober

13.00 Workshop: Karriereplanlegging 101 med Stian Bjelland – Tvibit

16.00 Seminar: The Route to Safety. Filmvisning, debatt og performance – Verdensteatret

13–15 Åpen utstilling:«Hvem kan seile foruten vind» – Small Projects

Søndag 25. oktober

12–14 Workshop: Dance with Tacobitch – DanceLab

14–16 Workshop: The noise of nature/The nature of noise with Themis