Fire av ti låtskrivere vurderer å finne seg noe annet å gjøre

TONO-medlemmer frykter de økonomiske konsekvensene av korona og vurderer å finne seg noe annet å gjøre.
TONO: Fire av ti TONO-medlemmer vurderer å finne seg noe annet å gjøre som følge av koronapandemien. 
        
            (Foto: Gorm Kallestad / NTB )

TONO: Fire av ti TONO-medlemmer vurderer å finne seg noe annet å gjøre som følge av koronapandemien.  Foto: Gorm Kallestad / NTB

Komponister, låtskriver og sangtekstforfattere er svært bekymret for hvordan koronapandemien vil påvirke deres livsgrunnlag i fremtiden.

Dette kommer fram i ei pressemelding fra TONO, et non-profit samvirkeforetak som forvalter lydfestings- og fremføringsrettigheter for musikkverk i Norge på vegne av komponister, låtskrivere, tekstforfattere og musikkforlag.

I pressemeldingen viser de til en fersk undersøkelse som tar utgangspunkt i TONO-medlemmer som har en avregning fra TONO på mer enn 40.000 kroner i 2019.

LES OGSÅ: Jakop Janssønn (34) gir ut debutalbum: – Trommiser er egentlig de triveligste musikerne

– 7 av 10 TONO-medlemmer er bekymret for muligheten til å livnære seg av musikk i fremtiden, og blant dem som er både artister og opphavere vurderer 4 av 10 å finne seg annet arbeid, sier kommunikasjonssjef i TONO, Willy Martinsen.

TONO utbetaler penger til opphaver og musikkforlag fra konsertfremføringer som fant sted foregående år. Derfor er det først i 2021 at de som skriver musikk og sangtekster vi merke det største tapet.

– 8 av 10 spurte oppgir at de er ganske eller svært bekymret for reduserte konsertutbetalinger fra TONO neste høst, sier Martinsen.

Halvparten av TONO-medlemmene svarer at de har fått støtte av NAV, men likevel er det en stor andel som ikke har fått økonomisk støtte. En fjerdedel har søkt, men ikke mottatt støtte.