Spiller konsert for første gang etter korona inntraff:

– Vi byr jo på litt skeive orgeltoner, og det er kanskje noe The Addams Family over det, med dype mørke fargetoner

Tromsøbandet Bats of Congress gleder seg til en etterlengtet releasekonsert lørdag kveld, med vinylslipp i kafeen på Hålogaland teater.
KONSERTAKTUELLE: Bats of Congress spiller i kveld sin første konsert på et år. 
    
      (Foto: Daniel Mikkelsen)

KONSERTAKTUELLE: Bats of Congress spiller i kveld sin første konsert på et år.  Foto: Daniel Mikkelsen

Lørdag kveld klokken åtte åpner dørene til kafeen på HT, for konserten som Bats of Congress egentlig skulle ha spilt i vår da debutalbumet sto klart. Etter en lang ventetid skal de nå holde konsert for første gang på et år, samt slippe debutplata i vinylformat. Vokalist Tone Pedersen har brukt dagen til en siste runde med finjusteringer sammen med bandet.

– Jeg har egentlig vært veldig rolig, helt til du ringte – nei da! Sier Pedersen og humrer før hun legger til at nervene kommer nærmere konserten:

– Man blir litt mer skjerpet.

– Koronaen krever sin plass

Hun beskriver en vår- og sommersesong som, uka før lockdown, fremsto svært lovende for bandet. De var booket til en rekke jobber – en releaseturné på vårparten, flere festivalkonserter og ulike kulturarrangementer i Nord-Norge.

– Det var ingen som hadde aning hva vi hadde i vente. Vi var booket til store jobber, som vi var overtent på å gå ut og fortelle om. Vi tenkte: Nå er vi i gang – nå har vi også et album i ryggen, forteller Pedersen

En uke etter bandet slapp debutalbumet «Storm», innførte regjeringen nedstengning av landet.

– Det var veldig trist, men først og fremst utfordrende for en hel nasjon. Det vi heller kjente på i den nedstengte perioden, var hvor viktig det er med musikk, kunst og kultur i samfunnet. Koronaen krever sin plass, men man skjønner samtidig mer enn noen gang hvor viktig det er at musikken får sin plass, sier vokalisten og tilføyer:

– Vi må klare å balansere litt, opprettholde et relativt normalt liv innenfor de grensene vi har. Derfor var det virkelig gladnyheter at det går an å ha en konsert i kveld.

BATS OF CONGRESS: Bandet under en konsert på Buktafestivalen i fjor. I dag spiller de for første gang på et år.  
    
      (Foto: David Gonzalez)

BATS OF CONGRESS: Bandet under en konsert på Buktafestivalen i fjor. I dag spiller de for første gang på et år.   Foto: David Gonzalez

Fryktet konsertavlysning

Bandet har vært i tett dialog med HT i forkant av konserten etter de nye koronareglene ble presentert tidligere samme uka. Pedersen forklarer at de har hatt en løpende vurdering fra dag til dag om hvordan arrangementet kan gjennomføres.

– Jeg var helt overbevist i begynnelsen av uka om at vi måtte kansellere, sier hun og melder at arrangementet vil gjennomføres som planlagt og i tråd med regler for smittevern.

Dørene åpner kl. 21 og konserten starter kl. 22.

– Det vil være smittesporing, sitteplasser og god avstand, og hvis noen ønsker å komme med maske er det helt ok. Vi vil bare at folk skal føle seg vel, understreker Pedersen.

-Skal gi dem et skikkelig show

I begynnelsen av uka var godt over halvparten av billettene solgt, men arrangørene så seg nødt til å sette et tak, som vil si at konserten vil spilles for færre enn de totalt 120 mulige.

– Det blir kanskje en annerledes konsert i kveld, men jeg tror at så lenge folk er gira, så er det greit å måtte holde avstand, sier Bats of Congress-vokalisten.

– Vinylen kommer også ut – «Storm», den ble virkelig sluppet under stormen. I vår la vi ut albumet på strømmeplattformer, nå kommer det fysiske formatet litt etterpå. Vi fikk aldri feiret – i kveld blir det dobbel feiring.

Publikum kan vente seg en konsert som setter stemningen for Halloween-natta:

– Vi har fått høre at vi spiller litt sånn Halloween-musikk. Vi byr jo på litt skeive orgeltoner, og det er kanskje noe The Addams Family over det, med dype mørke fargetoner. Det er glad musikk og melankolsk musikk, preget av at vi kommer fra Nord-Norge, her det enten er helt lyst eller totalt mørke.

– Vi skal gi dem et skikkelig show, alt av frustrasjon vi har hatt inne i oss vil komme ut i ren spilleglede, avslutter Pedersen, som krysser fingrene for at alt går på skinner.