Mange i kulturbransjen har i snart tre sesonger stått i spagaten mellom ulike scenarioer med tanke på covid-19 og smittevernregler. Nå har musikere som skal på julekonsertturné støtt på et scenario de ikke forutså – nemlig at nye smittevernregler kun åpner for at innendørsarrangementer med fastmonterte seter kan ha opptil 200 personer, men at kirkebenker ikke er definert som fastmontert.

Kirkene får dermed bare slippe inn 50 personer på årets julekonserter. Som følge av det vurderer noen artister å avlyse, noen leter etter nye lokaler, og noen setter opp ekstrakonserter.

Hekla planlegger å gjennomføre

Hekla Stålstrenga skal etter planen besøke ti steder på sin juleturné «Julefolk» og holde 18 konserter. Mesteparten av billettene er allerede revet vekk. Nå sier Tore Bruvoll at han er spent på hvordan turneen blir.

PLANLEGGER Å GJENNOMFØRE: Hekla Stålstrenga, med Tore Bruvoll i midten, planlegger å gjennomføre juleturnéen på tross av restriksjonene. Hvordan de løser alt, vet de ikke ennå. Foto: Knut Åserud

– Hvordan vi løser turneen avhenger av hva som skjer med denne definisjonen til kirkebenker. Vi vurderer situasjonen fortløpende, men planen er å gjennomføre alle konsertene.

Konsertene er solgt med utgangspunkt i at det maksimale antallet publikummere er 200, avhengig av størrelse og utforming av kirka. Juleturneen varer fra 2. til 16. desember.

– Vi kjører allerede dobbeltkonserter på nesten alle steder, så vi har ikke kapasitet til å øke antall konserter. Hvordan vi løser dette, får vi se når datoen nærmer seg ytterligere. Men inntil videre har vi som utgangspunkt at vi gjennomfører konsertene, såframt lokale tiltak og reglement tillater det, sier Bruvoll.

Jardar ser etter andre lokaler

Jardar Johansen har i snart 20 år holdt juleturneer i regionen, og i år er intet unntak, men om det blir i Ishavskatedralen eller i Kulturhuset vet han ikke ennå.

– Jeg er på utkikk etter lokaler som tar opp mot 200 publikummere, som for eksempel Kulturhuset. Personlig tenker jeg at det er vel så trygt å ha like mange mennesker i kirka som i et kulturhus, for i kirka er det høyt under taket og mange færre kontaktflater. Men nå er reglene bare sånn, og man må forholde seg til dem.

LETER ETTER LOKALE: Jardar Johansen leter etter lokaler med fastmonterte seter for å kunne holde konsert for 200 personer, og ikke bare 50. Foto: Ronald Johansen / iTromsø

– Det er et annerledes år i år, og det blir en annerledes juleturné, men det får bare stå sin prøve. Hele året har vært en dugnad, og den må vi fortsette med. Det viktigste er at alt gjøres trygt.

Har søkt om 684.700 kroner i støtte

For Johansen er juleturneen ryggraden i bedriften – hans hovedinntektskilde. For å klare å gjennomføre sine 20 konserter med kun 200 mennesker i salen, har Johansens firma Johansen Jey Jey Songs søkt Kulturrådet om 684.700 kroner i stimuleringsmidler.

– Om jeg hadde visst at det ble 50, og ikke 200 publikummere, ville jeg søkt om mer. Jeg sitter og venter på svar, og vet ennå ikke om det blir innvilget. I min karriere kan jeg telle på noen fingre hvor mange ganger jeg har søkt om støtte – delvis fordi jeg er dårlig på å skrive søknader, og delvis fordi jeg mener at skal man leve av kultur, må man leve av kultur – ikke på midler.

– Hva tenker du om at Kurt Nilsen har fått 13 millioner i stimuleringsmidler fra staten?

– Jeg syns det er merkelig at han har sett det nødvendig å sette opp konserter i Spektrum når alt er som det er. Slik får han kompensert for mange flere billetter. Jeg kunne jo også planlagt en utekonsert og solgt 3.000 billetter og bedt om kompensasjon fordi det selvsagt ikke lot seg gjøre. Jeg vet ikke hvordan de har tenkt, men jeg syns det er merkelig at man skal få en halv million kroner i kompensasjon per konsert.

Myhre må kanskje avlyse

Julekonserten «Julenatt», med Wenche Myhre, Jørn Hoel og Emil Solli-Tangen, starter sin kirketurné i Tromsø domkirke med tre utsolgte konserter 21. – 22. november. Nå vurderer arrangør og talsmann for «Julenatt», Håkon Ems, om de må avlyse hele turneen som følge av at publikumsmengden må gå fra 200 til 50.

«JULENATT»: Wenche Myhre, Jørn Hoel og Emil Solli-Tangen står for juleturnéen «Julenatt» med musikerne Frøydis Grorud og Trond Lien. Foto: Fredrik Arff

– Det er veldig vanskelig dette her. Enten må vi avlyse, eller så har vi tenkt at de 50 første som har bestilt billetter per konsert kan komme. Det er noe vi må avgjøre de neste dagene, sier Ems.

Fra nord til sør skal Myhre og co. holde 47 konserter. Turneen har allerede fått utbetalt 2,5 millioner kroner fra Kulturrådet for tapte billettinntekter som følge av publikumsrestriksjonene på 200.

Millionstøtte

Om konsertene blir avlyst eller ikke, avhenger av om regjeringen vil støtte turneen ytterligere.

– Støtten vi fikk var basert på at vi hadde 200 publikummere. Restriksjonen på 50 publikummere vil føre til at jeg må betale tilbake 7.050 billetter, og det er 2,6 millioner kroner. For å gjennomføre dette, vil vi trenge mer støtte fra myndighetene, ellers må vi avlyse, sier Ems.

– Det er mye smitte både i Oslo, Bergen og Tromsø. Tenker du at det er forsvarlig å reise fra sted til sted på juleturné med tanke på at man potensielt kan dra smitte med seg?

– Vi har tatt interne forholdsregler, artister og musikere er nærmest i karantene, og vi skal ha med oss ekstra mannskap som skal passe på smittevern. Men det er klart vi tar dette alvorlig og lytter til myndighetene. Vi kommer ikke til å ta sjanser på noen som helst måte, og per nå vet vi som sagt ennå ikke hva som kommer til å skje.

Har bare solgt 50 billetter i Tromsø

Artisten bak superhiten «What Are Words», Chris Medina, kommer til Tromsø for å spille julekonsert i Ishavskatedralen som planlagt, sammen med musikerne Eirik Næss og Lars Støvland.

KOMMER: Eirik Næss, «What Are Words»-Chris Media og Lars Støvland skal spille julekonsert for 50 mennesker i Ishavskatedralen. Foto: Privat

– Vi liker å spille for folk, og åpner kirka for 50 mennesker som kan glede seg til en unik, eksklusiv og trygg opplevelse. I Tromsø har vi ikke solgt så mye mer enn 50 billetter, og fordi noen har trukket seg fordi de er i risikogruppen og ikke føler seg trygge, behøver vi ikke å refundere billetter, sier Støvland.

iTromsø har forsøkt å komme i kontakt med Kulturminister Abid Raja for en kommentar, men har ikke lykkes.