Musikkintervjuet Jørgen Nordeng:

– Jeg tenkte at «Sånn går det når du skal spille med D.D.E. Det er Gud som kommer ned og straffer deg»

Hiphoperen fra Tungtvann og Joddski, Jørgen Nordeng, har startet et punkband - uten instrumenter. Det må man snakke om.
BISARR IDÉ: Da korona parkerte reuniounsturneen til Tungtvann, starta Jørgen Nordeng like så greit et instrumentfritt punkband: – Det er i utgangspunktet en bisarr idé, men det er egentlig når man gir litt faen og har det artig at det virkelig skjer spesielle ting, sier han. 
        
            (Foto: Jan-Morten Bjørnbakk)

BISARR IDÉ: Da korona parkerte reuniounsturneen til Tungtvann, starta Jørgen Nordeng like så greit et instrumentfritt punkband: – Det er i utgangspunktet en bisarr idé, men det er egentlig når man gir litt faen og har det artig at det virkelig skjer spesielle ting, sier han.  Foto: Jan-Morten Bjørnbakk

«Rappet tidligere som Joddski, og før det som en del av Tungtvann. Nå kan hva som helst skje» står det på artistsiden til Jørgen Nordeng på Facebook.

Hva som helst som nå har skjedd er at Nordeng, også kalt Jørg-1, Busta Ofte, Han Far og hundre andre i stor grad selvpåførte navn, har starta punkbandet «Polardegos» sammen med Hánná Rein, Salvador Sanchez, Rune Mareliussen og Henrik Seip.

Bandet er instrumentfritt, og låtene er laget av samplinger av gammel norsk punk, iblanda litt spansk og samisk. Teksten er ny og nordnorsk.

– Sampling er jo noe man driver med i hiphop – ikke i rock. Så skal man først gjøre noe som ikke har blitt gjort før, så må man gjøre det ordentlig. Derfor ble det etter hvert et prinsipp for oss at vi ikke skulle ha med instrumenter i bandet – og det har vi nesten klart.

– Det er i utgangspunktet en bisarr idé, men det er egentlig når man gir litt faen og har det artig at det virkelig skjer spesielle ting, sier Nordeng som ble tildelt Alf Prøysens ærespris tidligere i år for sin innsats i norsk hiphop.

En god nachspiel-idé

Bandet oppsto egentlig, som alle andre gode oppfinnelser, ved et uhell, forklarer artisten. Korona kom og avlyste en planlagt reunionturné med Tungtvann, og etter å ha hengt i studio kom det plutselig en beat som Nordeng egentlig ikke kunne rappe til. Eller kunne han det?

– Forskjellen under korona og det vanlige livet, er at sånne speisa, gode nachspiel-ideer som å lage punkmusikk uten instrumenter ikke hadde blitt noe av. Men fordi verden har stått stille har vi hatt tid til å gå ned i alle kaninhull så til de grader. Og nå sitter vi plutselig her med 30 punklåter.

– Så det er ikke sånn at dere kommer til å våkne fra korona-nachspielet og tenke «hva i helvete har vi holdt på med»?

– Nei, haha, det tror jeg ikke. Vi er blitt et band nå, et ordentlig punkband.

Hva betyr Polardego?

«Polardego» er en låt fra 1978 skrevet av Unit Five, men hva betyr det? Etter et raskt googlesøk popper Urbandictionary opp og forklarer at det er en rødhåret, muskuløs skandinav, ikledd wife beater og bandana, som har den sjeldne evnen til å bli mistenkelig brun.

– Hæ? Det der høres helt vilt ut, sier Nordeng og avkrefter at uttrykket har noe som helst å gjøre med det undertegnede nettopp har funnet på nettet.

– Polardego var et nedsettende uttrykk søringene brukte på 70- og 80-tallet om nordlendinger sørpå. Det er mulig ordet stammer fra at nordlendinger har temperament, men jeg er ikke sikker. Vi henta det fra 70-tallsfilmen «Det tause flertall» hvor en nordlending som har forvilla seg på T-banen blir kalt en polardego.

«Polardego skal holde kjeft, sa jeg!»

De første to låtene til det nye punkbandet blir sluppet neste fredag: Polio og Internett. Polio starter med en stemme fra den norske 80-tallsfilmen Piratene som sier: «Vet du hva punk vil si? Søppel!». Nordeng og de fire andre bandmedlemmene bruker mye tid på å finne fram klipp og sampler fra gammel norsk punk og gamle filmer.

– Alle låtene slutter med det samme lydklippet som sier «Polardego skal holde kjeft, sa jeg!». Det virket som en god idé for oss, men det kan hende det ender opp med å bli veldig slitsomt. Vi får se. Albumet blir en referanse-oppdagelsesferd for dem som kjenner til norsk punk og gamle filmer.

– Er lov å si at man blir i godt humør av å høre på låtene?

– Det er veldig lov. Det er masse politikk i punk, men den har også veldig mye glimt i øyet – og er mye mer happy enn hiphop.

Vokste opp med norsk punk

Nordeng har holdt på med musikk hele livet, og hører på alt fra Madonna til klassisk, heavy metal til jazz. Mamma spilte piano og sang, pappa hadde en enorm platesamling og ble senere rockejournalist, og broren har vært heavyrock-gitarist men er nå jazzgitarist. Selv gikk Nordeng mot rappen mot slutten av barneskolen.

– At det ble musikk jeg skulle holde på med, var ikke selvforskyldt. Jeg hadde ikke et valg, på en måte. Jeg var sånn at jeg sto og latet som at jeg hadde et band lenge før jeg begynte på skolen, og jeg spilte gitar og sang lenge før rappen kom. Jeg tror jeg etter hvert gikk i retning hiphop for å ha min egen greie.

De første ti årene rappet Nordeng på engelsk, men det var da de begynte å rappe på dialekt og endret navn til Tungtvann at de slo gjennom.

– Jeg vokste opp med norsk punk og sang det litt da jeg var kid, og det var derfor ikke en så stor overgang å rappe på dialekt. Men det var ingen som rappa på dialekt da vi begynte, og det ble en stor norsk oppstandelse. Plutselig skjønte folk hva vi snakka om, hva som var vår virkelighet.

– Sånn går det når du skal spille med D.D.E

– Har du noen gang dumma deg skikkelig ut på scenen?

– Ja, det har jeg. For meg er det å glemme tekst det dummeste, og jeg glemte teksten på direktesendt TV på 20 års jubileet for D.D.E, med Kronprinsen til stede.

Hiphoperen fra Bodø hadde fått i oppgave av Bjarne Brøndbo, som det ikke er umulig at han ble kjent med da de begge var med på Det store korslaget i 2010, å skrive noen nye vers til låten «En herlig hemmelighet». Midt i verset sto det helt stilt, men etter fire takter kom han inn igjen.

– Jeg tenkte at «Nu er alt over. Sånn går det når du skal spille med på D.D.E. Det er Gud som kommer ned og straffer deg.»

– Det verste er at de sender det på nytt hvert år, og jeg må gjennomleve det gang på gang.