Solid debut fra Åsbakk

Eline Hellerud Åsbakk har valgt fredag den 13. til å gi ut sitt debutalbum «Utenfor». Ingen ting så langt tyder på at det fører noen ulykke med det. Jazzsangeren og låtskriveren fra Tromsø overbeviser med sin første utgivelse i eget navn.
ÅSBAKK: Eline Hellerud Åsbakk gir i dag ut debutalbumet «Utenfor».  
        
            (Foto: Håkon Elias Pettersen)

ÅSBAKK: Eline Hellerud Åsbakk gir i dag ut debutalbumet «Utenfor».   Foto: Håkon Elias Pettersen

Åsbakk, som til våren avslutter sin mastergrad i utøvende sang ved Det Jyske Musikkonservatorium i Danmark, har i flere år gjort seg bemerka i landsdelens musikkliv både som bandleder og sanger i ulike sammenhenger innen både jazz og folkpop. I tillegg synger hun i landsdelens fremste og internasjonalt anerkjente vokalensemble Vokal Nord.

Men på «Utenfor» er det jazzen som gjelder. Og hun har fått med seg noen av de fremste musikerne i Tromsøs yngre jazzgarde til å presentere musikken sin på dette albumet. På piano og synther hører vi Eirik Fjelde, kjent blant anna fra Oh!, gitaristen Odd Steinar Albrigtsen fra blant anna Clockwork, bassisten Christo Stangness fra blant anna Hallgeir Pedersen Trio og trommeslageren Jakop Janssønn som ellers spiller i blant anna bandet Papirfly.

Musikken på albumet domineres av det kjølige skandinaviske jazzuttrykket. Ikke minst gjelder dette i Åsbakks kontrollerte og avmålte men samtidig elegante vokal som også formidler de ofte nesten minimalistiske og enkle tekstene.

Det instrumentale bidrar til å gi albumet et større musikalsk spenn, ikke minst gjennom ulik vektlegging på instrumentene i samspillet mellom tangenter og gitar og om det er groovet eller melodilinja som driver musikken framover. Slik skapes det variasjon i uttrykket selv om det oftest ligger en melankoli og mollstemthet i bunnen for de stemninger musikken skaper.

Eline Åsbakk gjør en solid jobb som vokalist. Samtidig er det også en fornøyelse å oppleve den høye kvaliteten hennes medmusikere står for. Det er ikke for ofte vi får høre en slik tromsøgjeng samla i ett prosjekt, og det glitrer av både enkeltprestasjoner og samspill på dette albumet.

Skal jeg trekke fram en favoritt blant de sju låtene som til sammen utgjør den vel 30 minutter lange plata, må det bli det bli det blå åpningssporet «Ingenting» hvor både tekst, vokal og det instrumentale står tett og godt sammen.