Mørk og melodiøs Silvola

Juhani Silvola er en meget dyktig og allsidig musiker. Begge deler gjenspeiler seg i hans første soloalbum, «Strange Flowers», som preges av både Silvolas fortrolighet til sine gitarer og hans store sans for klanger og lydbilder.
JUHANI SILVOLA «Strange Flowers» (Periskop/Musikkoperatørene) 

JUHANI SILVOLA «Strange Flowers» (Periskop/Musikkoperatørene) 

Finskfødte Silvola markerte seg tidlig som en ung og flott musiker mens han bodde her i Tromsø. Senere har han jobba med profilerte band og artister innen vidt forskjellige sjangrer, fra kultbandet Sacred Harp til Earlybird Stringband og den samiske gruppa Adjágas.

Han er også en ettertrakta folkemusikkgitarist, har jobba med improvisasjonsmusikk og har også bakgrunn som plateprodusent, blant anna som co-produsent for Highaskites debutalbum «All That Floats Will Rain».

Juhani Silvola opplyser selv at «konseptet bak albumet er spenningen mellom optimisme og pessimisme, et utopistisk og et dystopisk syn på verden og mennesket».

Juhani Silvola beveger seg elegant mellom flere stilarter. Han åpner med låten «The Gods That Built This Place Were Mad» med utstrakt bruk av bottleneck i en melodi som til tross for en del folkemusikkreferanser nesten kunne gått rett inn som filmmusikk i en spagettiwestern.

Han fortsetter med mye bruk av tangenter og teknologi i «Vents Of The Underworld», som nærmest er ambient techno og tross tittelen en av de lysere låtene på albumet. «Strange Flowers Bloomed» er nesten elektrosymfonisk. «The Last Modernist» er en ganske popig sak med fete gitarriff med solide doser trommer og bass og fin dynamikk. I «Nyctofonia» skapes fine harmonier mellom stryk og gitar.

Tar man utgangspunkt i melodi og måten han bruker instrumentene på, er det relativt mye forskjellig på dette albumet, men Silvola binder det hele fint sammen gjennom måten han bruker klanger og hvordan han har produsert albumet som ei moderne popplate, men med gode doser energi og råskap som kanskje kan føres tilbake til Silvolas musikalske arv fra black metal og hiphop.

På «Strange Flowers» har Juhani Silvola gjort det meste selv. Han har komponert og arrangert all musikken, har produsert og miksa, og han spiller selv de fleste instrumentene; gitarer, synther, elektronikk og perkusjon.

Og der han har hatt bruk for hjelp, har han gått til den nærmeste familien; kona Sarah-Jane Summers som er en høyt respektert skotsk folkemusiker, bidrar med fiolin og bratsj og broren Timo Silvola tar seg av trommer og perkusjon.

Se musikkvideoen til låta Nyctophonia her.