Det skinner av Come Shine

Sammen med Kringkastingsorkesteret har Come Shine levert et av sine beste album med «Norwegian Caravan».
Come SHINE: Come Shine imponerer med «Norwegian Caravan». Foto: Egil Hansen 

Come SHINE: Come Shine imponerer med «Norwegian Caravan». Foto: Egil Hansen 

Som i forrige uke anmelder jeg også nå et jazzalbum med i hovedsak coverlåter og Live Maria Roggen som vokalist. Sist var det i duo med pianisten Helge Lien på albumet «You». Nå hører jeg henne som sanger i et av landets mest suksessrike band, Come Shine.

Les anmeldesen av «You»: Nordisk sangbok

Og ikke nok med det, i ryggen har de med seg hele Kringkastingsorkesteret (KORK) på liveopptak i NRKs Store Studio. Det kan bli fest av mindre, i alle fall festlig.

Deres varemerke

Velkjente standardlåter i nye arrangementer har vært et av Come Shines varemerker, så det er ikke så oppsiktsvekkende at kvartetten gjør det igjen på dette albumet som er gitt tittelen «Norwegian Caravan». Repertoaret denne gang spenner vidt. Blant opphavsmenn finner vi alt fra Otis Redding/Steve Cropper («(Sittin’ on the) Dock of the Bay»), Johnny Cash («The Man comes around») og Lars Gullin/Lars Söderberg («Danny’s Dream») til Thelonious Monk («Well you needn’t»), Ann Ronell («Willow weep for me») og Juan Tizol/Irving Mills («Caravan»).

To egenkomponerte låter av Erlend Skomsvoll er det også funnet plass til. Hans «Norwegian Caravan Ouverture» åpner albumet før klassikeren «Caravan» slipper til.

Vakker hyllest

Senere kommer også hans «Ode to the silent Birds», en vakker liten instrumental hyllest med fløyte som soloinstrument til alle oss som ikke er sangfugler. Oden kobles elegant sammen med påfølgende «I’ll be seeing you» hvor vi også får høre Jan Erik Vold (som alltid) levere en strålende framføring av sitt dikt «Fuglene».

Det er virkelig klasse over det Come Shine leverer på denne plata. Her hører vi noen av landets fremste jazzmusikere i strålende form. Arrangøren og komponisten Erlend Skomsvoll leder band og orkester fra pianokrakken.

Hans orkestreringer har gjennom ei årrekke redefinert hvordan man behandler et orkester i samspill med ulike band og musikkstiler. I hans arbeid er fortolkning, videretolkning og rekomponering vel så gode beskrivelser som arrangering.

Et høydepunkt

Hans jobb med KORK og hvordan orkesteret samhandler med bandet er helt avgjørende for uttrykket på dette albumet, som lett blir stående som et av høydepunktene blant Come Shines utgivelser. Og de er ikke så få siden bandet så dagens lys i 1998 med samme besetning som i dag: Live Maria Roggen – vokal, Erlend Skomsvoll – piano, Sondre Meisfjord – bass og Håkon Mjåset Johansen – trommer.

Fakta

ALBUM

COME SHINE + KORK

Norwegian Caravan

(LAWO Classics)