Årskavalkade 2017

Her er Helge Matlands 10 beste plater fra 2017

Evighetsmaskinen Helge Matland hviler ikke på laurbærene i sin nye tilværelse som pensjonist. Se, dét skulle tatt seg ut! Her er hans personlige favoritter fra 2017.

1. MARI BOINE «See the Woman» (Edel)
Mari Boine har gått nye veier med albumet «See the Woman». Ikke bare er tekstene (med ett unntak) på engelsk. Også musikalsk har hun tatt en ny retning hvor sentrale og aktuelle aktører i det svenske musikkmiljøet, med produsent Tobias Fröberg i spissen, spiller viktige roller.

2. STEINAR ALBRIGTSEN «The Daily Blues» (Grammofon/Musikkoperatørene)
Tromsøartisten hyller sine gamle blueshelter med et solid album som han har tilegnet sine foregangsmenn. Steinar Albrigtsen på sitt aller beste.

3. KARL SEGLEM «Nordic Balm» (NOR-CD)
Sammen med Andreas Ulvo (piano), Sigurd Hole (bass) og Jonas Howden Sjøvaag (slagverk) leverer saxofonisten Karl Seglem med albumet «Nordic Balm» noe av det vakreste som er gjort innen norsk jazz.

4. THE BAND CALLED OH! «Guerilla Gardening» (AKT)
Vokalist Frode Larsen, gitarist Arnljot Nordvik, Eirik Fjelde – tangenter, Morten Steene på bass og Jonas Karlsen, perkusjon har her skapt et album som imponerer på så mange måter.

5. LISA SIMONE WITH TROMSØ BIG BAND «Live at The Edge» (Remote North Recording)
Lisa Simone er en sanger med gudegitt stemme og upåklagelig følelse for musikken og timinga i sin presentasjon. Tromsø Storband låter som om det aldri skulle ha gjort anna enn å stå i ryggen på store amerikanske sangere.

6. DAG ARNESEN TRIO «Pentagon Tapes» (Losen)
Dag Arnesen setter sitt umiskjennelige preg på musikken, enten det er egne komposisjoner eller det andres låter han former i sitt eget musikalske bilde.

7. MARIT SANDVIK «Gå, sveve»
Det er den oslobosatte tromsøværingen Brynjulf Bjørklid som står bak alt av musikk og tekster til dette albumet, og han tar Marit Sandvik med til mange musikalske uttrykk.

8. BUGGE WESSELTOFT «Everybody loves «Angels» (Act)
Det finnes flere slags engler. Vi har de bibelske, ofte med vinger, og de mer verdslige som vi forbinder med det store hjertet. Bugge Wesseltoft tar for seg begge kategorier på soloalbumet «Everybody loves Angels».

9. FOTEFAR OG JULIE ALAPNES «Flygande kråka får alltid nåkka» (ta:lik)
Gjennom strålende prestasjoner både vokalt og instrumentalt gir Fotefar de gamle sangene etter samleren Edvard Ruud nytt liv uten å gå på akkord med utgangspunktet.

10. HELGE LIEN TRIO «Guzuguzu» (Ozella Music)
Trioen med Helge Lien (piano), Frode Berg (bass) og Per Oddvar Johansen (trommer) gir oss særegen og vakker musikk. Basis er klassisk og melodisk jazz, men innslagene av det frie og modernistiske bidrar til å mane fram stemninger og trioens egenart.


iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.