Forbigått gull fra 2017:

«Erlend Julian. Det er bare å merke seg navnet»

Det er alltid mye snakk om hva man skal ha øyne og ører oppe for i inngangen til et nytt år.
ERLEND JULIAN: Tromsø-basert artist som i det skjulte har sluppet flere sanger digitalt i 2017, låter av imponerende og høy kvalitet. Sjekk ut musikken hans på SoundCloud. Foto: Terje Arntsen 

ERLEND JULIAN: Tromsø-basert artist som i det skjulte har sluppet flere sanger digitalt i 2017, låter av imponerende og høy kvalitet. Sjekk ut musikken hans på SoundCloud. Foto: Terje Arntsen 

Nå er det alltid vanskelig å vite hva som kommer til å slå an i fremtiden, kommersielt og i mengden svimlende åtgaum, såpass har man lært.

Men før man sitter der med fasiten er det alltid gøy å trekke fram noen navn som surrer under vannskorpa, og som man dermed kan skryte uhemmet av, vel vitende om at man kan brife med ens egne profetiske evner, skulle det slå an.

Erlend Julian er en kjent skikkelse i Musikk-Tromsø, fortrinnsvis som kaptein og frontfigur i det hardtslående rock’n’roll-bandet Taliban Airways. Han har likevel surret for seg selv i mange år, med sine egne sologreier, og gjort supportjobber for en drøss fine artister som har spilt i Tromsø.

Fra å levere noen trivelige og godkjente opptredener over noen år, har han plutselig skrudd opp nivået flere hakk, og de siste gangene jeg har sett ham live, har det vært delvis sjokkerende høyt.

Sangteknikken har endret seg betydelig, og er mer tilpasset det nedpå og mer folk-baserte materialet hans. Gitarspillet er også av ypperste kvalitet, der man får assosiasjoner til tidlig Townes og Lightnin’ Hopkins, blandet med 70-talls-Neil Young og vår egen Torgeir Waldemar.

Takk og lov spiller han også inn materialet sitt, slik at man slipper å terrorisere ham på daglig basis, med fæle trusler om hvilke fysiske og psykiske sanksjoner man skal sette i gang om han ikke spiller live.

I 2017 har han sluppet tre låter digitalt via alle strømmetjenester, og flere nye er i støpeskjeen. Link til Spotify og Tidal nederst i saken. Låtene finner du i Soundcloud ved å klikke deg inn her

Her har han lagt på banjo, bass, beskjeden perk, elgitar og kor, som igjen gir låtene hans mer bandfeeling, og som løfter dem ytterligere opp.

Det er ikke noe nytt han driver med her, Erlend. Takk og lov. Men det han driver med klarer likevel å skille seg ut fra mye som er der ute, simpelthen fordi han holder så høyt nivå på låtskrivingen sin, og fordi han fremfører det med hjertet utpå drakta.

I en verden i vater, hadde Erlend blitt satt opp som supportartist på en turné med Torgeir Waldemar, så flere hadde blitt eksponert for den strålende musikken hans.

I mellomtiden kan du lytte på de tre som foreløpig finnes, også kan du gå rundt resten av livet ditt og skryte hemningsløst av egen teft, mens du sier «Klart æ har hørt om han Ærlenn Julius! Æ har digga han sia han bærre va’ på SoundCloud!».

Folk vil komme til å be om autografen din. Ja, og Erlends, selvsagt.

Tidal-artistprofil


iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.