Her er Poppa Lars’ tips til fredag på Rakettnatt

Poppa Lars, produsent, Tungtvann-ikon, og nå også skribent, har plukket ut sine tips for Feedback til årets Rakettnatt.
KLAR FOR HOVEDSCENEN: Arif gjestet Satelittscenen i 2016. Nå er en klar for hovedscenen på fredag. 

KLAR FOR HOVEDSCENEN: Arif gjestet Satelittscenen i 2016. Nå er en klar for hovedscenen på fredag. 

En ting er nå mer eller mindre tilårskomne rockestjerner med forkjærlighet for rock, øl og sjømat, til glede for mer eller mindre tilårskommet rockepublikum. Internasjonale rapstjerner er selvsagt noe helt annet, og slett ikke noe vi er bortskjemte med her i Tromsø. Sant nok, både Xzibit og Nas var innom gamle Driv, mens Døgnvill ga oss både Snoop Dogg (2009) og 50 Cent (2008 og 2013) – selv om ingen av de nevnte akkurat var på sitt karrieremessige høydepunkt da de inntok byen.

Poppa Lars plukker sine Rakettnatt-tips for Feedback 
        
            (Foto: Tom Benjaminsen)

Poppa Lars plukker sine Rakettnatt-tips for Feedback  Foto: Tom Benjaminsen

 

Så mens noen av oss jubler og gleder oss til vi endelig skal få besøk av noen skikkelige rapstjerner, er det kanskje noen av dere andre som klør dere forsiktig i bakhodet og lurer på hvem disse såkalte storhetene egentlig er. Og hva med disse norske og svenske representantene for en sjanger i fri flyt, er de noe tess? Poppa Lars to the rescue. Nu kjør vi!

17:30 – Arif – Hovedscenen

Frykt ei. Selv om du neppe kjenner detaljene, kan jeg gå god for at Arif har gått den lange veien. Via fordums prosjekter og artistnavn som Hustle & Flow og Phil T. Rich, til tre albumutgivelser, flere enkeltstående singler, minst én EP og flere spennende samarbeidsprosjekter, til å bli en av landets desidert største rapstjerner.

Du har garantert hørt han synge på radioen om at hvis han ikke kan få deg, vil han heller være alene – i hvert fall fram til FM-nettet ble slått av. Han, og resten av. eh. kollektivet i NORA Collective, er definitivt blant de med fingeren hardest på den moderne rap-pulsen her til lands – som definitivt var med på å dra Arif fram til seier i NRK Urørt i 2013. Han ble også beæret med en Spellemannpris i 2016 for albumet «High End/Asfalt».

Var du riktig kjapp i steget under fjorårets Rakettnatt, kunne du få med deg Arif og hans noe anonyme, manpurse-bærende DJ, på den altfor lille og minst like anonyme Satelittscenen. Siden da har han blant annet solgt ut Oslo Spektrum sammen med makker Unge Ferrari, og holdt et forrykende show som en selvutnevnt variant av Batman og Bane. Da må han selvsagt tåle at både spenningen og forventningene stiger før han åpner årets utgave av Rakettnatt. På den store scenen. Mon tro hva slags tricks han har pakket med seg i Batmobilen?

Sjekk ut; «Alene» (2017), «Lowkey» (2013) og kanskje spesielt «Bulmers» (2015 – med Unge Ferrari).

Album; «Aldri & Alltid» (2013), «Highend / Asfalt» (2015), «Meg & deg mot alle» (2017).

22:45 – A$AP Ferg – Hovedscenen
A$AP Ferg. Foto: Jack Plunkett/Invision/AP 

A$AP Ferg. Foto: Jack Plunkett/Invision/AP 

Den godeste A$AP Ferg er, sammen med blant andre litt mer kjente A$AP Rocky, en del av New York-kollektivet A$AP Mob. Du vet det sikkert, men A$AP står altså for Always $trive And Prosper – rene vekkelsesbevegelsen dette, altså! Nei da, men som svært synlig fashion/kunst/musikk-bevegelse har de definitivt vært med på å vekke hjembyen opp fra en musikalsk baklekse den havnet i da først Vestkysten og etter hvert Sørstatene tok over. Muuuuligens fordi de ikke var så nøye med hvor de hentet musikalsk inspirasjon fra – gjerne nettopp Vestkysten og Sørstatene. Lydmessig. Stilmessig.

I tillegg til mote, selvsagt. Veldig mye mote. Moderne sådan. Som du kan se i videoen til «Dope Walk», som kun inneholder «footage» fra New York Fashion Week og folk som Cara Delevingne, Alexander Wang, Kanye West og Rihanna. Det er usikkert om han har med seg noen av disse til Tromsø.

Det som derimot er sikkert, er at vi får servert musikk fra både hans mer uoffisielle mixtapes og hans to major label-album. Debutplaten «Trap Lord» kom i 2013, og gikk rett inn på Top 10 i USA. «Always Strive and Prosper» fulgte opp i 2016, der førstesingelen «New Level» ble en knallhit og certified gold i Junaiten.

Han er nok ikke like allemannseie her på berget ennå, men når man er såpass oppegående at man velger seg Tromsø for sitt Norgesbesøk kan dét fort snu! Undertegnede gleder seg i hvert fall stort – og er spent på om anlegget tåler dette basstrøkket!

Sjekk ut; «Shabba» (2013), «Hungry Ham» (2017), «New Level» (2016), «East Coast» (2017).

Album: «Trap Lord» (2013), Alwas Strive and Prosper (2016)

23:00 – Silvana Imam – Satellittscenen
Silvana Imam: Silvana Imam etablerte seg kjapt som en av de største rapartistene i Norden, Fredag gjester hun Satelittscenen på Rakettnatt. 

Silvana Imam: Silvana Imam etablerte seg kjapt som en av de største rapartistene i Norden, Fredag gjester hun Satelittscenen på Rakettnatt. 

Den svenske rapperen Silvana Imam er oppvokst utenfor Stockholm, og debuterte i 2013 med albumet «Rekviem». «Naturkraft» kom med et smell i 2016 – oppgradert lyd og enda tøffere – og hun etablerte seg kjapt som en av de største rapartistene i Norden. Prisdrysset i hjemlandet står i stil; hun har blant annet hentet hjem Grammis som «Årets Artist» i 2016, og ble av P3 Guld kåret til «Årets Liveakt» både i 2015 og 2017. Velfortjent.

Det er til tider tungt, oftest veldig bassete. Litt ekstra stygghet i form av velvalgt distortion, sammen med de kompromissløse tekstene, har nok bidratt til at hun har blitt kalt pønkrapper. Nja. Hun er nok først og fremst bare veldig tøff, med innlevelse og autoritet som lett matcher de mest punkete.

Engasjert, selvsagt. Veldig. Men ikke bare! Hun har snakket om at ikke alt alltid må handle om politikk, men med så personlige tekster – selvsagt sett fra en åpent-lesbisk-feministisk-antirasistisk-rappende-innvandrerkvinnes vinkel – så blir det jo lett det. Politisk. Det har nok vært vanskelig å takle for en viss gruppe hvite menn som pusher 50.

Du vet, de som helst vil ha alt som det har vært. Eller de som blir lettere brydde når de hører henne beskrive lyster akkurat slik mannlige rappere har gjort för evigt. Eller de som ... ja ... du får ta det med hennes management, som det sies på den deilige duetten «Shhh». Det skal bli herlig å se henne i Tromsø!

Filmen om hennes liv «Silvana Imam – väck mig när ni vaknat» ble også vist på VT i går, før Rakettnatt ble sparket i gang. Den fikk tidligere i år svensk films høyeste utmerkelse, Guldbaggen, for beste dokumentar.

Sjekk ut; «Storm» (2016), «Shhh» (2016), «Imam Cubain» (2015)

Album: «Rekviem» (2013), «Naturkraft» (2016)