En viktig grunn til at jeg oppfatter dette albumet på denne måten, er at bandet klarer å skape en større uttrykksvariasjon i låtene.

Det er ikke til å komme forbi at blues ofte kan bli vel mye forutsigbar. Utøverne klamrer seg gjerne til en retning innen sjangeren og det blir lite variasjon i uttrykket fra låt til låt.

Dette har Geir Bertheussen & co gjort noe med på «Southside». Albumet er mer variert enn jeg kan huske å ha hørt fra dem tidligere.

Selv om det aldri er tvil om at det er bluesen som ligger i bunn og det er spor som kunne gått rett inn i læreplanen for hva tradisjonell blues er for noe, så er det også låter som er blitt mer rocka, som for eksempel instrumentalen «Cakewalk» som åpner plata og fører tankene til Stevie Ray Vaughan og «Supergirl». Her er låter som har økt bandets gjeld til rockabilly-sjangeren («Hard Times») eller tar opp i seg elementer fra soul-sjangeren («How we roll»).

GB Blues Express beveger seg også elegant mellom urban Chicago-blues, rural deltablues og støvete Texas-blues og gjør «Southside» til et spennende album å lytte til.

I instrumenteringa trekkes inn solide orgeltoner fra Jan Tore Lauritsen og Rune Karlsen. Vi hører innimellom pianotoner fra Morten Larsen. En ekstra gitar og backingvokal fra Dave Fields bidrar til fylde i arrangementene. To trompeter, trombone og sax fra Red Hot Horns gir musikken en drive som kler den på låten «Steppin’ Stone» som ei stund også har vært ute på singel.

Kai Fjellberg viser seg som en strålende gitarist med stort repertoar i uttrykket. Han har også signert alle låtene, bortsett fra «Born on the Southside», hvor det selvfølgelig er Geir Bertheussen selv som tar for seg sin opprinnelse på Sør-Senja.

Bertheussen trakterer som vanlig munnspillet virtuost, og han har gjort noe med vokalen sin fra forrige utgivelse («Live at the Shack Up Inn – Mississippi»). Han har gitt avkall på noe av råheta som har kjennetegna sangen hans. I stedet har han jobba mer med følsomheten og nyansene. Jeg mener han vinner på dette valget.

Med solide vokale prestasjoner til å toppe musikken, låter GB Blues Express tett, godt samspilt og flott, og det har nok ikke vært bortkasta å hente inn en ekstern produsent i Bjørn Ove Høgset for albumet som er spilt inn i Molde.

Foruten Geir «Milkman» Bertheussen (vokal, munnspill) og Kai «Sugar Kay» Fjellberg (gitar, vokal) består GB Blues Express av Trond «Boogieman» Hansen på bass, og Kåre «Lefty» Amundsen på trommer.