Etter forrige ukes Jesus-bonanza, der vi hadde plukket ut 20 raffe låter med Jesus i tittelen, følte vi for å bringe litt balanse i selskapet, ved å sette døra på gløtt for han Gammel-Erik også. Vi tør rett og slett ikke annet.

Dette var i grunnen en vanskeligere oppgave, da han derre Satan er betydelig bedre representert i populærmusikkens tittelbruk enn hans nemesis Jesus.

Og dette gjelder så vel blant låter med kristne tekster som trudelutter der indre demoner omtales, eller man advarer mot Lucifers nærvær, eller bare skal være tøff og banne.

Vedlagt ligger ei spilleliste. Eneste kriterium her er at Satan eller djevelen – i en egennavns form – er nevnt i låttittelen. Derfor er ikke «The Number of the Beast» eller «Black Sabbath» innenfor. Og dessuten maks én låt per artist.

I tillegg må jeg like låten selv. Derfor er ikke Mötley Crüe representert heller. Mest bare for å være jævlig. Dette er, tross alt, ei satans liste.

Låtene er i uprioritert rekkefølge.

1: THE ROLLING STONES «Sympathy For the Devil» Dette var den første som ble satt ned på blokka. Åpningssporet på 68-klassikeren «Beggars Banquet» er en höydare i en katalog spekket med et antall höydare få andre i historien kan hamle opp med. Lyden av Stones, spesielt fra denne epoken, er i det hele tatt lyden av synd. Alt oser av sex utenfor alle skap, uten beskyttelse og uten å bry seg om hvem som ser på.

4: THE LOUVIN BROTHERS «Satan Is Real»Det er ingen som får han Satan til å virke mer skummel en beinharde kristne som faktisk tror bokstavelig på ham. Denne låten er tittelsporet fra en sann klassiker fra 1959, som har inspirert alt fra Simon & Garfunkel, The Everly Brothers, The Byrds og Johnny Cash til Emmylou Harris, Gram Parsons, Uncle Tupelo og First Aid Kit.

De nesten skummelt samkjørte og prikkfrie harmoniene til brødreparet er noe av mest glassklare verden noensinne har hørt. Skiva er bare å skaffe seg. Men vit da at gutta var rav, hakke, kaklende sprutgærne kristne. Og ikke av det asketisk dølle slaget, men av den svovelpredikerende, gudfryktige og alarmerende sorten, slik den kan gi seg utslag i rundt de mest religiøse beltene i Sørstatene og på det norske Sørlandet.

Budskapet om at Satan er ekte kan liksom ikke hamres inn tydelig nok, så da tenkte gutta at dette kommer umulig til å bli oppfattet om vi synger at han ikke finnes.

«Satan is real, working in spirit/ You can see him and hear him in this world every day/ Satan is real, working with power/ He can tempt you and lead you astray».

17: MAGNOLIA ELCTRIC CO «Talk to Me Devil Again»Jason Molina var ei plaget sjel, men han leverte noen av de aller fineste skivene i sin samtid, og derfor lar man aldri en sjanse gå fra en, der man kan minne på om dette.Devil, unwind what's emptyDevil, unwind my heart DevilMake the two ends meet Devil, when I fall Talk to me devil, again Talk to me devil, again Talk to me devil, again Baby, I still have time

20: THE HOOKERS «Satan’s Highway»What? Hva i helvete gjør The HOOTERS på denne lista?!?!? Neeeeeei da, slapp av. Det er jo selvsagt The Hookers! Med dét bandnavnet, og med den tittelen (som også var en albumtittel), skjønner man således at det ikke dreier seg om «sart visesang med mening», fremført av utøvere uten sko.

De het opprinnelig Fayette County Hookers da denne låten først ble innspilt, og senere utgitt ut av sagnomsuste - og akk så ærverdige - Crypt Records, men skiftet etter hvert til det mer catchy og kommersielt tilpassede navnet The Hookers.

21: UNCLE TUPELO «Satan, Your Kingdom Must Come Down»Siden 21-tallet assosieres til spill og synd og åndelig fortapelse, måtte vi utvide med én låt når det kommer til han Satan. Nittitallets beste band hadde gitt ut to harde countryrock/cowpunk-skiver, men tok det helt ned på deres tredje, den akustiske og helt makalause «March 16–20, 1992», som tittelen mer enn antyder at ble spilt inn på bare fem dager.

666: THE BEATLES «Devil in Her Heart»Siden Stones fikk være nummer 1, måtte vi la The Beatles være 666, og siste ut på denne lista. Låte het opprinnelig «Devil in His Heart», gitt ut av det relativt obskure jentebandet The Donays fra Detroit i 1962, som bare nøyde seg med denne singelen før de la ned bedriftene. George Harrison, den rakkeren, plukket singelen opp, og låten ble så innspilt av Liverpool-heltene.

Men de ville ha likestilling (de var virkelig tidlig ute med alt), og endret derfor tittelen til «Devil in HER Heart». At The Beatles var besatt av han Satan, var det liten tvil om, om man spurte de rette. De var sågar større enn Jesus. Og de hadde Ringo på trommer. Og alle vet jo at om man synger og spiller inn «Riiiiingo!», og spiller det baklengs, blir det «!Satanihelveteallekristnemådøavfotsopp». Vedlagte bilde understreker alvoret.

Close, but no cigars:

BECK «Devil’s Haircut»

THE CHARLIE DANIEL’S BAND «The Devil Went Down to Georgia»

GENE VINCENT «Race With the Devil»

THE ROYAL BEAT CONSPIRACY «Satan’s Radio»

KÅRE & THE CAVEMEN «Satan’s Little Helper»

THE DIDJITS «Sweet Sweet Satan»

DIVINE HORSEMEN «Devi’s River»

Og lurer du på hvorfor vi lar saken - og den vedlagte lista - ledsages av et bilde av Bono? Vel, det er fordi vi i fullt alvor tror at hvis han Satan finnes, så er det faen meg han. Vik fra oss, Beelzebubbebono!