1. MARJA MORTENSSON «Mojhestasse»

Marja Mortensson reiste et helt år for å finne gamle joiker fra sørsamisk og umesamiske områder i arkivene.

Funnene ga inspirasjon til å ta tak i kulturarven og samtidig også lage nye joiker hvor det tradisjonelle i stor grad er blitt en del av helheten.

Sammen med sine musikere, tromsøværingen Jakop Janssønn på trommer og perkusjon og Daniel Herskedal på trombone og basstrompet, har Mortensson utvikla et sjelfullt lydbilde som yter den sørsamiske musikktradisjonen rettferdighet, befrielse fra glemselen og fornyelse.

2. JAN GUNNAR HOFF GROUP «Featuring Mike Stern»Musikken baserer seg på nye komposisjoner av Jan Gunnar Hoff og Mike Stern bidrar med tre utvalgte fra tidligere soloutgivelser, og som her presenteres i ny setting, komposisjoner med høy kvalitet og fin variasjon med rom for individuell utfoldelse.

Hovedfigurene på dette albumet briljerer med strålende soloer og dobbeltsoloer på henholdsvis tangenter og gitar. Per Mathisen (bass) og Audun Kleive (trommer) utgjør et strålende komp som gir musikken fundament, driv og dynamikk.

3. SUSANNE LUNDENG «De va nære på»

På utgivelsen «Det va nære på» hører vi en av landsdelens flotteste og mest spennende folkemusikkutøvere, som våger å gå litt nye veier, strekker sjangergrenser og åpner opp sitt uttrykk uten å gå på akkord med tradisjonene. Med musikerne Bjørn Andor Drage (tangenter), Arnfinn Bergrabb (trommer) og Are Simonsen (lyd/elektronikk).

4. TOM ROGER AADLAND «Songfugl»Etter gjendiktning og tolkninger av Bob Dylans dobbeltalbum «Blonde on Blonde», eller i vestlandsk språkdrakt, «Blondt i blondt», kom Tom Roger Aadland tilbake med egen musikk og tekster.

«Rapport frå eit grensehotell» plasserte han for alvor som en av våre aller fremste tekstforfattere og en låtsnekrer som satte de litt mørke tekstene inn i et rockifisert popunivers. 2018-utgivelsen «Songfugl» gir oss ei litt lysere utgave av vestlandsartisten

5. MARIT SANDVIK & NOVA ONDA «Flor»Etter fem års drift platedebuterte endelig Marit Sandvik & Nova Onda med albumet «Flor». Marit Sandvik – vokal, Øystein Norvoll – gitar, Ola Asdahl Rokkones – saxofon, Eirik Fjelde – keyboards, Morten Stene – bass og Simen Iversen Vangen – trommer og perkusjon, leverer brasiliansk og brasilinspirert musikk med en direkte appell til både kropp og sjel.

6. OLA ASDAHL ROKKONES – The St. Petersburg Northern Sinfonia «Norwegian Saxophone»Dette er en utgivelse som kan bli stående som en milepæl i norsk samtidsmusikk. På sin klassiske platedebut sørger Ola Rokkones for at tre norske verk for saxofon og orkester er spilt inn for første gang.

Gjennom musikken til Martin Romberg, Torstein Aagaard-Nilsen og Kjell Habbestad viser tromsøsaxofonisten at han er en utøver av klasse, og at saxofonen er et instrument som absolutt har noe å gi i klassisk sammenheng.

7. KETIL BJØRNSTAD/ANNELI DRECKER «A Suite Of Poems»På «A Suite of Poems» tar Bjørnstad og Drecker for seg dikt av Lars Saabye Christensen. Gjennom flere år har forfatteren skrevet hotell-dikt på sine reiser verden rundt.

Tolv av disse dypt personlige diktene er nå tonesatt av venn og forfatterkollega Ketil Bjørnstad i suiten «A Suite Of Poems. Musikken preges av Bjørnstads oftest ganske minimalistiske pianoarrangement og Dreckers strålende og innlevende sang.

8. MIKE DEL FERRO QUINTET «Autumn Sessions»Bandet består av den nederlandske pianisten Mike del Ferro, den svenske trompetisten Dan Johansson, og de to tromsømusikerne Ola Asdahl Rokkones (sax) og Dag Okstad (bass) samt den unge franske trommeslageren Anne Paceo.

Fire av musikerne bidrar også som komponister på utgivelsen. Resultatet er melodiøs og lett tilgjengelig jazz med gode komposisjoner og strålende leveranser fra de medvirkende musikerne.

9. GB BLUESEXPRESS «Southside»I mange år var Geir Bertheussen sentral i Tromsøs bluesmiljø. I høst kom senjaværingen som frontfigur i GB Blues Express, et band som har eksistert i 31 år, ut med albumet «Southside» og leverer noe av det beste, og i alle fall mest spennende jeg har hørt fra dette mannskapet.

GB Blues Express beveger seg elegant mellom urban Chicago-blues, rural deltablues og støvete Texas-blues.

10. STEINAR RAKNES «Chasing the Real Things»Steinar Raknes, som kanskje er mest kjent som jazzmusiker, har her samla et stjernelag av medmusikere og -vokalister og leverer musikk som i vid forstand må karakteriseres som americana.

Med Raknes’ karakteristiske vokal og kontrabassen som sentral i instrumenteringa, blir resultatet både originalt og godt.

Se også de andre topplistene til Feedback her: