18 artister som fikk karrieren ødelagt av autotune

Vampire Weekend, Neil Young, U2 og Bob Mould – «studioteknikkens ebola» har smittet mang en musikalsk storhet. Alltid med like tragisk utfall.
Neil Young, Cher og Kanye West har en ting til felles - autotune.  
        
            (Foto: NTB/Scanpix)

Neil Young, Cher og Kanye West har en ting til felles - autotune.   Foto: NTB/Scanpix

Autotune er musikkindustriens motsvar til segway eller monoski - en ubrukelig oppfinnelse som har ført absolutt ingenting fornuftig med seg. Eller kanskje enda verre: det er som DDT – noe man i utgangspunktet trodde var godt for alt, men som bare viste seg å være gift. Den har sågar ødelagt karrieren til en rekke artister som i utgangspunktet var bra.

Selv oppfinneren av styggedommen, Andy Hildebrand, synes det etter hvert ble for mye av den. Han unnskylder seg med: «Jeg bare bygget bilen, det var ikke jeg som kjørte den på den gærne siden av veien». For meg har det samme gjenklang som unnskyldningene atombombens far, Oppenheimer, kom med. Vel vel. Her er 18 eksempler på dens forferdelige ødeleggelser:


1. Bob Mould

Det er ille nok at han på sine eldre dager ser til for veksling ut som AKP-ML-leder Sigurd Allern, og at folk snarere tar ham for å være fra pensjonist-TV-programmet "Husker Du", enn punkbandet med samme navn. Men så måtte han altså gjøre forvirringen total ved å gi ut «Old Highs, New Lows». Det blir som om du skulle ta læreren din på fersken i å pule en sau – du klarer aldri å høre på ham igjen uten å tenke på episoden.

2. Neil Young

Det ødela kanskje ikke karrieren, men var faktisk farlig nært. Albumene Young ga ut på tidlig 80-tall var så elendige at han ble saksøkt av sitt eget plateselskap, Geffen, som mistenkte at han gjorde dem sånn for å komme ut av platekontrakten. Mest oppsiktsvekkende er selvsagt albumet «Trans», hvor han på synthpoplåten (ja, du leste riktig) «Computer Age» tar i bruk forløperen til autotune - vocoder. Og da snakker vi ikke på en sånn kul, discofunk-måte. Å følge en artist som Young i tykt og tynt, kan gjøre noen og enhver gamle.

3. Daft Punk

«One More Time» høres ut som en parodi av en autotune-sang. Hvordan bandet i det hele tatt klart å lytte til grusomheten mens de spilte den inn, er et mysterium på linje med UFO-filmene fra Area 51. Samme hva duoen har prestert etterpå, tar man seg i å tenke at gutta må være lettere tilbakestående.

4. Cher

Dama med de mange ansiktsløftningene vil alltid huskes som den som innførte djevelskapen. Etter utgivelsen av «Believe» er det ingen som klarer å erindre at hun en gang sang potente «I Got You, Babe».

5. Bon Iver

Hva i helvete skjedde på sisteskiva? Det alle trodde var en fleip da han prøvde det live, er noe fyren bestemte seg for å gjøre over en hel skive. Jeez! «715 – CRΣΣKS!» er det største tronefallet siden Lance Armstrong ble tatt i doping.

6. Kanye West

Du trodde kanskje pinlighetene fra prisutdelinger eller møtet med Trump var ødeleggende? Hva med «Heartless»? Kan man virkelig ikke synge, bør man overlate sånt til fagfolk. Sånn som Paul McCartney … eller vent nå litt.

7. Rick Ross

Når man beviselig kan synge, hvorfor i helvete begår man absurditeter som «Put on Freestyle»? Hadde man ikke visst bedre, ville man gjettet at det var fra noen som prøvde effektboksen for aller første gang. Makan!

8. The Game

Har man verdens teiteste tatovering i ansiktet, burde ikke kjendislivet være noe man oppsøkte. «Red Rockin» gjorde det imidlertid en gang for alle klart at det var Game Over.

9. U2

Du trodde kanskje bandet hadde fucket til det lille de hadde av integritet, men de måtte selvsagt slå en siste spiker i kista med den absurde autotunebruken de gjør på «Love Is All We Have Left».

10. Will.I.Am

Selv om han har kommet opp med en og annen catchy sak, bør han spørre seg om han ikke har valgt feil yrke. Autotune-bruket avslører i alle fall til fulle at han ikke har noe bak mikrofonen å gjøre. Det startet å skli ut i gamlegruppa Black Eyed Peas med «Boom Boom Pow», og har i solokarrieren blitt en norm. Selv hans likskjending av Michael Jacksons etterlatte materiale virker smart, i sammenligning.

11. XXXTentacion

Med irritasjonen og utslettet autotunebruken på albumet «?» frembringer, er det plutselig ikke så vanskelig å forstå hvordan noen kom på ideen å skyte ham.

12. Tim McGraw

Hvem var det som kom på det infame forslaget å bruke masse autotune på en country-singer-songwriter? «Please Remember Me» høres ut som om den er produsert av samme teamet som står bak «Absolute Russehits».

13. Thomas Dolby

Etter at fanskaren - samtlige åtte av dem - hadde ventet 19 år på et nytt album, dukket synthhelten så opp med «Ocenea», en autotune-infisert suppelåt som fikk slettet de siste gode minnene fra mesterverket «The Flat Earth».

14. Klish/Sorte Beats

«Forrige jul» er så ille at man lurer på om det er kødd. Tromsørapperen burde imidlertid skjønne at autotune ikke er noe man fleiper med. På samme måte som kreft og Holocaust.

15. Lambchop

Artister som har holdt på med den kjente oppskriften en stund, får etter hvert behov for å vise en annen side av seg selv. Vi har blant annet sett Beatles, Stones og Radiohead skifte sitt skinn med stort hell flere ganger. Også har vi andre da, som ikke gjorde det med like stort hell – ja, faktisk direkte uflaks. Jeg snakker selvsagt om Lambchop, og albumet «This (Is What I Wanted to Tell You)». Gud bedre! Har gutta blitt kollektivt demente og glemt hvordan det skal låte?

16. Lana Del Rey

Man lurte lenge på hvorfor en klasseartist som Lana Del Rey druknet vokalen i autotune på sanger som «Blue Jeans» (ja, i det hele tatt mye av katalogen). Svaret kom på TV-programmet «Saturday Night Live», hvor hun ble tvunget til å synge live på ordentlig, og hennes skjelvende og sure sang en gang for alle ble gjort til kjenne. Meltdownen gjorde at hun måtte utsette turneen for å bygge opp selvbildet igjen. Det er kanskje feil å sette henne på denne lista, for strengt tatt er det vel slik at autotune snarere reddet karrieren hennes.

17. Prefab Sprout

Selv Newcastle-komboen Prefab Sprout har blitt tatt på fersken i å tukle med autotune, og det attpåtil på akustiskversjonen av deres mesterverk - albumet «Steve McQueen». Heldigvis for gruppa var dette en utgave bare seks monomant besatte fans fikk med seg, ellers ville nok «When Love Breaks Down» forvandlet dem fra kongeørn til skunk i menigmanns bevissthet.

18. Vampire Weekend

«The Father of the Bride» har av mange blitt utropt til årets album. Men hva i all verden var det de tenkte da på da de lagde «Spring Snow» og «Stranger»? På førstnevnte blir autotune til og med brukt på klarinett. Elendig idé. Når det er sagt, havnet "Ob-la-di Ob-la-da" og "Yellow Submarine" på Beatles' skiver uten at noen skjønte "genialiteten" der heller.