Feedbacks julemusikk-bonanza:

Kelly stapper julestrømpen full av øregodis

At er av årets beste album skulle være en juleplate ville jeg ha gitt temmelig høye odds. Dette er allikevel hva Kelly Finnigan leverer med «A Joyful Sound».
SOUL-NISSEN: Kelly Finnigan får deg opp på tærne med sitt nye album denne jula. 
        
            (Foto: Colemine Records)

SOUL-NISSEN: Kelly Finnigan får deg opp på tærne med sitt nye album denne jula.  Foto: Colemine Records

Er du gørrlei den samme, gamle julemusikken? Ikke sett fyr på juletreet av den grunn! I dag presenterer nemlig Feedback et utvalg NY julemusikk som alle musikknisser der ute må sjekke ut.

Soulsangeren fra Los Angeles ga ut en knakende fin debutplate i fjor, og trillet tidligere i år ut nok et gromt album med sitt band The Monophonics. Som en slags etterkommer av Sharon Jones, Charles Bradley og Lee Fields fortsetter Finnigan, med virkelig klasse, å peise ut soul i klassisk format.

På «A Joyful Sound» møtes 60-tallets «nord og sør». Vi får energien, de spisse melodiene og den storslåtte orkestreringen fra Detroit og omegn. Vi får også tunge, svette og funky grooves i southern soulstilen.

Det er også en «Pet Sounds»-vibb i flekkene her, og et lite drypp av psykedelia gir litt ekstra farge på fjærene til Kelly Finnigan.

Høytidstemaet er den røde (hey-hey!) tråden gjennom denne plata, men «A Joyful Sound» er allikevel nokså lite julete, rent musikalsk. OK, det er litt bjeller og greier i lydbildets kriker og kroker, men en såpass må man tåle såframt man ikke er totalt anti-jul-psykopat.

Soundet er så delikat at det grenser til det uanstendige. Her snakker vi øregodis av direkte sensuelt format, og Finnigan har satt sammen et makeløst bra band på «A Joyful Sound».

Her backes 37-åringen av kremen av musikanter fra blant annet The Dap-Kings, Durand Jones & The Indications, Ghost Funk Orchestra og hans egne Monophonics. Det er så forbanna kult at artister fortsatt velger å bruke tid og penger på samspill og storbandformat, selv om det er langt enklere og billigere med soveromsinnspillinger på laptopen.

Jula er «No Time To Be Sad», som han Kelly synger. Og om du ikke kommer deg opp på tærne og svinger deg rundt juletreet til «Santa’s Watching You» kommer du nok til å sitte og surke i gløggen uansett lydspor.

Julestemning er en individuell greie. For min del er musikk som dette essensielt for å komme i høytidsstemning. Ha en god adventstid og en enda bedre jul sammen med Kelly Finnigan når den tid kommer.