Ukas anbefaling

Takk for at dere finnes!

The Shivas er den perfekte, musikalske eliksir som sveiser folk sammen og gjør livet gøy igjen.
«Akkurat nå synes jeg Portland-bandet The Shivas er verdens beste band her i gata. De bare peiser på. Og nå har de et helt ferskt album ute som virkelig drar skinnet av pølsa», skriver vår nokså begeistrede anmelder.  
        
            (Foto: The Shivas)

«Akkurat nå synes jeg Portland-bandet The Shivas er verdens beste band her i gata. De bare peiser på. Og nå har de et helt ferskt album ute som virkelig drar skinnet av pølsa», skriver vår nokså begeistrede anmelder.   Foto: The Shivas

Jo da, det lages fortsatt dritbra rock, slik den en gang ble lagt i støpeformen mens verden var litt mer uskyldig og naiv, og bevissthetsutvidende kjemikalier var en fast følgesvenn på fest.

Det var jo jævla mye enerverende med denne tiden også, selvfølgelig, men om man bare ser forbi og skaver av alle blomstene, det ideologiske røret og synet av rullende, nakne hippier i Bethel-gjørma, var det også en haug med knall musikk som kom ut av dette.

I dag har psykedelisk pop, såkalt neo-psychedelia, vokst seg opp som en diger undergenre til den litt forvirrende og ubeskrivende indieparaplyen, der band som Tame Impala, Mild High Club, Crumb og hva de nå heter alle sammen, topper festivalplakater rundt om.

Ikke noe gærent med den gjengen, for all del, men la oss ikke glemme at det fortsatt finnes band der ute som lager fengende, energistruttende og fjong rock med drypp av psychedelia, og der låtmaterialet slynges ut som drops, helt uten tanke på Spotify-algoritmer, trendanalyser, lo-fi-tilbedelse og annet visvas.

 

Akkurat nå synes jeg Portland-bandet The Shivas er verdens beste band her i gata. De bare peiser på. Og nå har de et helt ferskt album ute som virkelig drar skinnet av pølsa.

I 2019 ga de ut sitt album nummer seks, den feststemte og livsbejaende «Dark Thoughts», ei skive de av åpenbare årsaker ikke fikk anledning til å turnere på. Men dette fabelaktige orkesteret brukte ikke isolasjon og turnénekt til surking og forbannelse av idétørke. I stedet har de meislet ut ei helt ny skive som formelig bugner over av poplåter perfekt egnet til fest, moro og klining. Masse klining!

Her får man servert et musikalsk måltid spekket med referanser til vintage-vestkystpop/rock, der snertne nuggets fra The Byrds, Jefferson Airplane, Grass Roots og The Mamas and the Papas tindrer i bakgrunnen. Men det er også styrkedråper fra britiske orkestre som lurer i kulissene, fra Pretty Things til Spiritualized og fuzzdrapert pop à la The Jesus And Mary Chain (låten «For the Kids» hadde glidd sømløst inn på «Darklands»-skiva). Som om ikke dét var nok, er det flere enkeltspor her som sender tankestrømmen til girlband under kreativ koko-ledelse av Phil Spector.  

Og sånn kunne man fortsatt. The Shivas er bandet som får oss til å glemme skuffelsen fra hvordan det gikk med et band som Temples, og de gir oss troen på at neste sommer kommer til å bli helt knall.

Så kjære festivaler der ute, her har dere et band som verken er dyre eller noe stemningsmessig risikoprosjekt på hvorvidt det vil funke festivalsommeren 2022. Dette burde vært skrevet ut på blåresept til alle som er drita lei av isolasjon, karantene og avstand. The Shivas er den perfekte, musikalske eliksir som sveiser folk sammen og gjør livet gøy igjen. Takk for at dere finnes! Kruttsterk femmer.