NAVN: Martha Otte

YRKE: Festivalsjef, TIFF

– Det er bare noen dager til den 26. utgaven av Tromsø Internasjonale Filmfestival sparkes i gang. Hvordan ligger dere an?

– Alt er på plass og festivalen er like rundt hjørnet, men det er alltid ting som dukker opp i siste liten. Nå kan jeg røpe at jeg har vært på en liten guilty pleasure-tur til Oslo for å se «Hateful Eight» på 70mm. Den var dessverre veldig kjedelig. Heldigvis har jeg et team oppe i Tromsø som står på for meg.

– Kjedelig? Hva? Vi ga den jo terningkast fem! Om du skulle laga oppfølgeren hvordan ville den vært?

– Jeg ville utnyttet formatet bedre og vært oppmerksom på å ha karakterer som har noe å by på. Men vi kan nok alle være takknemlige for at jeg ikke lager film. Jeg liker meg nok best som filmformidler.

– Hvor mye film ser du i løpet av et år?

– Ikke nok. I perioder, og spesielt på filmfestivaler, ser jeg 5–6 filmer om dagen. Så kan det gå lange perioder hvor jeg har andre ting å stri med. Det er ikke enkelt å loggføre hvor mye jeg ser, men jeg tipper at det i alle fall er en film om dagen i snitt.

– Da får man jaggu sett mye film! Men hvem er din favorittskuespiller gjennom tidene?

– Det må være Helen Mirren!

– Fantastisk skuespiller i sin beste alder! Hvorfor det?

– Hun er en dame på min alder som har hatt en spennende karriere. Hun leverer alltid, og i de filmene som ikke er så bra stjeler hun alltid lerretet.

– Hva er ditt beste festivaltips til festivalgjengerne?

– Bruk tid på å lage ditt eget program, få med deg hva som skjer bare en gang. Se etter filmer hvor regissøren er til stede og holder innledning, da får man en bedre filmopplevelse. Gå forbi utekinoen og få med deg noen godbiter der, og ikke minst gå på kino om morgenen når man er opplagt.

– Du har vel sett mye av det som er på årets program. Hva kunne du tenke deg selv å få med deg?

– Jeg skulle gjerne fått med meg maraton-visningen av «Out 1», som varer i 13 timer. Men jeg har dessverre en følelse at det ikke blir tid til det for min del. Det er tidenes mulighet til å få sett den på kino og det er kjempekjedelig at jeg ikke får tid til det.

– Er du en lettrørt person når du ser film?

– Det hender når enkle hverdagsmennesker handler godt blir jeg rørt. Jeg gråt sist under filmen «River Road», som også er satt opp på TIFF. Her følger vi to unge brødre på kamel gjennom ørkenen, i søken på deres foreldre.

– Hvilken skuespiller ville du reist fra grava, og på bekostning av hvem?

– Det må være Clark Gable! Han er ikonisk, og det er ingen som ligner på han. Det er noe med den generasjonen. De var ikke noen gode skuespillere, men de var stjerner og hadde utstrålingen. Det er mange unge flinke skuespillere nå, men det går lengre mellom noen som virkelig tar lerretet.

– Vi må sende noen andre veien også.

– Det må bli Adam Sandler. Han er sikkert den skjønneste og snilleste mannen, men nå er det nok.

– Det er vel tredje gang i denne spalten at han mister livet!

– Huff! Det er ikke bra, men det sier i alle fall noe.