Joddski vs. Egon på HT

Tromsø-regissøren Carl Christian Lein Størmers dokumentar om rapperen Joddski har satt fyr på internett de siste månedene. Nå vises filmen på HT.
Tromsø-mannen Carl Christian Lein Størmer (t.v.) er mannen bak kamera i «Den vanskelige tida». Jørgen Nordeng alias Joddski er objektet i dokumentaren. Foto: Kent-Einar Myreng/ Rune Bendiksen 

Tromsø-mannen Carl Christian Lein Størmer (t.v.) er mannen bak kamera i «Den vanskelige tida». Jørgen Nordeng alias Joddski er objektet i dokumentaren. Foto: Kent-Einar Myreng/ Rune Bendiksen 

Den halvtimes lange filmen «Den vanskelige tida» er Størmers portrett av den nordnorske hip hop-veteranen Jørgen Nordeng alias Joddski.

22. januar møter artisten og regissøren iTromsøs kommentator og musikkskribent Egon Holstad til samtale på Hålogaland Teater – i et konsept som ifølge de involverte parter kan kalles et «filmbad».

LES OGSÅ: Stjernespekket rolleliste i «Kings Bay»-filmen

– Lei seg

Nordeng, med bakgrunn fra Tungtvann (da under navnet Jørg-1), har en fremskutt rolle i Hiphop-Norge. Reaksjonene var mange, da «Den vanskelige tida» uten forvarsel ble lagt ut på internett, ifølge hovedpersonen selv.

– Reaksjonene har vært blandet, for å si det mildt. Noen har blitt sinte, triste eller lei seg på mine vegne, mens noen synes jeg var modig som sto fram med sannheten om hvordan det er å være rapper og over 30 år, sier Nordeng.

– Andre syntes at den var hysterisk morsom, utropte den til «mockumentary», og mente jeg burde fått en egen tv-serie. Andre igjen skjønte ingenting, og fant hele greia bare ubehagelig, forteller rapperen.

LES OGSÅ: Anmeldelse av «Mannen fra Snåsa»: - Varmer deg inn til beinet

– Overveldende

Regissør Carl Christian Lein Størmer ble overrasket over interessen for og reaksjonene på filmen.

– Det har vært ganske overveldende. Verken Jørgen eller jeg har sett behovet for å forklare innholdet, så reaksjonene har vært både av emosjonell og morsom karakter, sier han.

Visningen på Hålogaland Teater er en form for premiere, og suppleres med en seanse hvor Egon Holstad skal intervjue objektet og regissøren.

– Det er mye interessant å si rundt filmen, mener Lein Størmer.

– Det virker som om mange artister føler at de må stå fram med «problemene» sine for å få oppmerksomhet fra media. Det verste eksempelet nylig var da Tone Damli besøkte kreftpasienter, hvor hun med alvorlig mine uttalte «det kunne vært meg» til Se og Hør.

Spent

Hvordan intervjusegmentet kommer til å fortone seg, virker ingen å være helt sikker på – annet enn at det neppe blir kjedelig.

– Jeg har aldri vært med på en sånn ting som vi skal gjøre i Tromsø, så jeg er mildt sagt spent, sier Nordeng.

– Nå håper og tror jeg at jeg er i rette hender, siden det er Egon som skal styre ordet. På den andre side har jeg sett de norske Roast-versjonene, og er litt usikker på om jeg skal glede eller grue meg.

LES OGSÅ: Festivalstart med tysk skrekk og gru

Egon Holstad ser ingen grunn til å berolige nervene til rapperen.

– Jeg er invitert med «CC» og Joddskis velsignelse, men de må ikke tro at det blir noe hyggelig av den grunn, sier journalisten.

– Silkehanskene blir hjemme, for å si det sånn. Vi snakker om en fyr (Joddski) som har slengt med kjeften i alle år, og da må han tåle litt motbør, avslutter Holstad.