TIFF 2016

Kom Giæver til unsetning

Da Ole Giævers fotograf måtte avlyse på opptaksdagen, stilte like gjerne stjernefotografen fra filmen «Stabukker», Sturla Brandth Grøvlen, opp for tromsøværingen.
FOTOGRAF: Sturla Brandth Grøvlen fikk muligheten til å debutere som spillefilmfotograf i Norge. Da Ole Giæver ringte takket han ikke nei.Foto: Kent-Einar Myreng 

FOTOGRAF: Sturla Brandth Grøvlen fikk muligheten til å debutere som spillefilmfotograf i Norge. Da Ole Giæver ringte takket han ikke nei.Foto: Kent-Einar Myreng 

Onsdagens «Filmprat» med fotografen til publikumsvinneren «Stabukker» ble noe utsatt. Grunnen var at Sturla Brandth Grøvlen måtte komme Ole Giæver til unsetning på filmsettet.

Giævers fotograf, Øystein Mamen (fotograf på blant annet «Mannen fra Snåsa»), hadde fått et nødstilfelle og måtte haste til Oslo, bare timer før han skulle i opptak med Giæver.

– Jeg kjenner Øystein godt og ville selvfølgelig steppe inn for han når jeg fikk spørsmålet fra Ole Giævers produsent, sier Grøvlen til iTromsø.

LES OGSÅ: «Gir ny og til dels unik kunnskap om et bortglemt kapittel i vår krigshistorie»

Vanskelig

– Jeg ante ikke hva filmen handler om. Jeg traff så vidt Ole tirsdag hvor han nevnte litt om filmen. Men det er litt sært når man skal sette opp et bilde uten å vite noe om den visuelle stilen i filmen, sier fotografen, som blant annet sto for kamera i filmen «En natt i Berlin», som har fått stor oppmerksomhet på grunn av at filmen er skutt i bare en tagning.

LES OGSÅ: - Har opplevd at folk har spist makrell i tomat i kinosalen

Men selv med fem spillefilmer på baken, er det ikke bare å hoppe inn i en produksjon, slik Grøvlen måtte for Ole Giæver.

– På en måte prøver man bare å være der for regissøren og lene seg på han. Det gikk veldig greit med Ole, som er utrolig lett å jobbe med. Men det hadde nok blitt bedre med Øystein på foto, sier den beskjedne fotografen, som faktisk, med foto på Giævers film, debuterte som spillefilmfotograf i Norge.

Reist verden rundt

Den islandske filmen «Stabukker» er den som går best med tanke på billettsalg under årets TIFF, og det ikke uten grunn. Filmen vant tidligere pris i sideprogrammet på filmfestivalen i Cannes, og suksessen fortsetter, selv om det ikke ble Oscar-nominasjon i Los Angeles.

– Det har vært en veldig suksessrik film, som har reist rundt i hele verden. I dag så jeg at den hadde solgt over 100.000 billetter i Frankrike.

LES OGSÅ: "Det har gått sport i å le av Märtha, mens Snåsamannen er Det gode menneske."