Grusomt god film

Svenske Peter Grönlund har laget en knakende god, gripende og grusom film om mennesker på livets skyggeside.
TJUVER: «Minna» (i døren) sammen med noen av de andre løse fuglene fra samfunnets skyggeside i Peter Grönluynds «Tjuvheder». 

TJUVER: «Minna» (i døren) sammen med noen av de andre løse fuglene fra samfunnets skyggeside i Peter Grönluynds «Tjuvheder». 

Minna er i trøbbel. Hun er i ferd med å bli kastet ut av leiligheten, hun skylder sin langer penger, hun har politiet i hælene og hun ser ingen vei ut.

En sjanse til å gå under jorden dukker imidlertid opp og hun havner sammen med sin nyvunne venninne Katja i en utransjert caravan på en nedslitt campingplass i en drabantby utenfor Stockholm.

Brokete samling

På campingen er det etablert et tett outsider-miljø under ledelse av Boris.

Campingvognene huser en brokete gjeng av narkomane, tyver og alkiser – og Minna og Katja smelter godt inn.

Det er dog vanskelig å holde seg skjult og når gangsterlederen Christer finner henne, havner hun i enda større trøbbel.

Malin Levanon spiller hovedrollen som Minna. Hun ER Minna på en måte som får deg til å lure på om det er en dokumentarfilm. Stresset, frustrert, sint og hele tiden på sprang griper Minna tak i deg som publikummer – du får høyere puls, du blir andpusten og du engasjerer deg sterkt i hennes skjebne.

Meget realistisk

Det er en sterk realisme gjennom hele filmen. Det er skittent, det er rått og mange av rollene bekles av amatørskuespillere som selv er, eller har vært i rusmiljøet.

Vi får se skyggesiden av det svenske samfunnet. Vi ser hvordan sosialtjeneste, politi, hospitspersonal og andre av samfunnets støtteressurser ser ut fra brukernes side – og hvordan rusmisbrukere, hjemløse og andre trengende prøver å holde på noe av sin verdighet.

Knallgode skuespillere

Vi ser også hvordan den beinharde gatejustisen fungerer med drakoniske straffer for dem som stjeler, lurer eller tyster.

Den største styrken i filmen er det fremragende skuespilleriet fra ALLE involverte. Nevnte Malin Levanon er best, men Jan Mattsson – som spiller Christer – er også lysende.

Alt i alt en filmopplevelse som vil holde taket om deg i lang tid etterpå. En soleklar sekser på terningen!