Filmanmeldelse

En fryd for øyet

Alice er tilbake i eventyrland med enda mer høytflygende og syrete karakterer. Denne gangen spiller tiden en stor rolle.
GAL: Johnny Depp er galere enn noen gang. Foto: 2014 Disney Enterprises, Inc. 
        
            (Foto: Peter Mountain)

GAL: Johnny Depp er galere enn noen gang. Foto: 2014 Disney Enterprises, Inc.  Foto: Peter Mountain

Tim Burton er ute av regissørstolen, men hvem bryr seg? James Bobins tolkning av Lewis Carrolls bok «Alice Trough The Looking-Glass» fra 1871 står seg bra.

LES OGSÅ: Jørgen (11) og Simen (13) spiller skurker i ny film

Gufs fra fortiden

Selv har jeg ikke lest boken, men historien utspinner seg på 1800-tallet når Alice (Mia Wasikowska) er litt eldre, og kaptein på et oppdagelsesskip på flukt fra asiatiske krigsskip. Hun møter sterk motstand da hun kommer hjem og hennes tidligere arbeidsgiver er gått bort, mens hans bortskjemte sønn har overtatt båten hun reiser rundt med.

TIDSHERRE: Sacha Baron Cohen spiller «Tiden» i filmen «Alice Through the Looking-Glass». Her konfronterer han Johnny Depp som spiller «Hattemakeren». Foto: 2014 Disney Enterprises, Inc. 

TIDSHERRE: Sacha Baron Cohen spiller «Tiden» i filmen «Alice Through the Looking-Glass». Her konfronterer han Johnny Depp som spiller «Hattemakeren». Foto: 2014 Disney Enterprises, Inc. 

 

I ren frustrasjon rømmer hun igjen inn i eventyrlandet og møter den hvite dronningen (Anne Hathaway), som er bekymret over hattemakerens (Johnny Depp) helse. Han har blitt galere og holder på å dø på grunn av et gufs fra fortiden – da han så sin familie bli grillet av en drage sendt av den røde prinsessen (Helena Bonham Carter). Hattemakeren er overbevist om at familien fortsatt er i live, og nå må Alice reise tilbake i tid for å finne ut hva som skjedde med familien hans.

LES OGSÅ: De beste spill-filmene

Hans beste rolle

Man skulle kanskje tro at regissør James Bobin ville utnyttet Johnny Depps umåtelige popularitet og fargerike karakter i denne filmen, men han er på mange måter tonet ned, selv om hovedhandlingen handler om han.

Den som stikker av med oppmerksomheten i denne filmen er derimot Tiden (Sacha Baron Cohen, også kjent som Borat og Brüno). Hans majestetiske kostyme, arroganse og uberegnelige humør gjør at vi opplever en indre konflikt om vi skal holde med ham eller ikke. Vi har sett Cohen i ufattelig mange forskjellige roller, men her er han virkelig i sitt ess og leverer sin beste rolle noen gang.

Alice stikker av med kronosfæren (det som holder tiden intakt) for å kunne reise i tid. Dette medfører at tiden også slites, og hele eventyrland står i fare for å kollapse. Noe som gjør Alice til en slags synder, selv om motivasjonen hennes er av den gode sorten.

Fryd for øyet

Universet er vakkert, rått, skummelt og mørkt på samme tid. Selv om det meste er datalaget (CGI), er kontrastene og det vimsete universet en fryd for øyet. Vi lar oss vimse med av de fargerike karakterene, og ler høyt når Tiden finner ut at det er på tide å ta livet av en karakter.

«Alice Through the Looking-Glass» er et heidundrende eventyr som ikke faller i klisjé-fellene for ofte. Du skjønner ikke alltid hvor historien tar veien, og det er spennende, selv om moralprekenene ofte blir litt masete underveis.

Dette er virkelig en film for hele familien, og et spektakulært eventyr som man bør oppleve på det store lerretet.

Alice Through the Looking-Glass

Regi: James Bobin

Med: Anne Hathaway, Sacha Baron Cohen, Johnny Depp, Mia Wasikowska, Helena Bonham Carter og Thys Ifans

Nasjonalitet: USA 2016

Spilletid: 1t 52m

Aldersgrense: 9 år

Norgespremiere: 25. mai


iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.