Årets viktigste (barne) film

«The Little Prince» er så god på så mange måter at man ikke helt vet hvem den er ment for.
PAPIR-ANIMASJON: Reven er både den viktigste og den morsomste karakteren i filmen. 

PAPIR-ANIMASJON: Reven er både den viktigste og den morsomste karakteren i filmen. 

I fjor var den irske animasjonsfilmen «Song of the Sea» åpningsfilm på barnefilmfestivalen «Verdens beste». Den gang trillet jeg toppkarakter på terningen. I år stiller festivalen med et enda sterkere program, men kanskje ikke en helt feilfri åpningsfilm når «The Little Prince» står øverst på plakaten.

Hjernevasket

Den lille navnløse jenta i 7–8 årsalderen er bortimot hjernevasket av sin «perfekte» mor, som jobber hvert eneste minutt med å gjøre henne klar for det viktige livet. Det innebærer blant annet å lese tykke bøker om algoritmer, formler og annen matematikk, i tillegg til å trene og spise riktig hvert eneste minutt om dagen.

Ved siden av deres nye hus, som for øvrig ser helt likt og firkantet ut som alle andre i mils omkrets, eksisterer det et fargerikt kråkereir av et hus hvor det bor en gammel mann. Mens moren er på jobb, sniker den lille jenta seg gjennom gjerdet for å henge med sin nye venn. Den gamle mannen har nemlig en fascinasjon for historiefortelling, og spesielt historien om den lille prinsen.

Treffer alle

Ved første øyekast ser produksjonen ut som det aller beste man får fra produksjonsselskapet Pixar og de andre store animasjonsselskapene i USA. Men dette er derimot så mye mer enn bare krystallklar og realistiske effekter.

Når jenta lever seg inn i historien, får vi presentert en god gammel papir-animasjon, som gjør at nostalgien og assosiasjonene til gode gamle eventyr strømmer inn i hvert eneste blodkar i kroppen.

Den fransk-kanadiske filmproduksjonen har nemlig gjort mange riktige grep i kampen om å treffe et bredt publikum, hvor de yngste får en rask og effektfull slapstickhumor gjennom moderne animasjon, mens det litt eldre publikummet får litt mer filosofi og en dråpe filmkunst gjennom håndlagede effekter.

Stjernegalleri

Filmen blir kanskje tyve minutter for lang i det fortid, nåtid, fantasiverden og eventyr eskalerer og samles i en lang sluttsekvens. I tillegg blir jeg direkte skuffet når rulleteksten kommer opp og jeg ser navnene Jeff Bridges, Benicio del Toro, Paul Rudd, Ricky Gervais, Rachel McAdams, Paul Giamatti, James Franco og Marion Cotillard på rollelisten over originalstemmene.

Nå er filmen riktignok åpningsfilm på selveste barnefilmfestivalen, hvor målgruppen kanskje ikke er så sterk i verken å lese eller å skjønne engelsk, men jeg kjenner at jeg begynner å bli lei av de samme norske stemmene som går igjen i mange oversatte filmer.

Klassiker

Her trenger man verken være hjernekirurg eller kjernefysiker for å dekode hva klassikeren «The Little Prince», som er skrevet av Antoine de Saint-Exupéry i 1943, egentlig handler om.

Jeg tipper alle under 20 år vil elske å se noe annet enn det man vanligvis får servert på animasjonsfronten, mens de litt eldre vil sitte igjen med noen tårer i øyekroken og tenke over både sin egen oppvekst og det store spørsmålet om hva som er viktig her i livet.