Zlatan i gatan

Du kan ikke ha levd særlig lenge om du ikke har hørt om Zlatan Ibrahimovic. Svensken som har fascinert en hel verden med hans utrolige evner på fotballbanen får nå sin egen dokumentarfilm om hvordan det hele begynte.
ZLATAN: Vi får et innblikk i Zlatan Ibrahimovics spede start til legendestatus i filmen «Den unge Zlatan». 

ZLATAN: Vi får et innblikk i Zlatan Ibrahimovics spede start til legendestatus i filmen «Den unge Zlatan». 

«Den unge Zlatan», eller «Becoming Zlatan» som den heter på engelsk, tar for seg fotballspillerens første år som profesjonell fotballspiller i Sverige og Nederland.

Hovedfokuset i filmen ligger ikke på hans storhetstid i Juventus, Inter Milan, PSG, Barcelona eller på det svenske landslaget, men heller i overgangen mellom Malmö FF til nederlandske Ajax.

Les også: Nå er "verdens beste" filmfestival i gang!

Parallelle historier

Ett av filmens smarte grep er å presentere både Ajax- og Malmö-tiden hans samtidig, noe som i utgangspunktet høres problematisk og forvirrende ut, men ved hjelp av likheter i historien kommer man seg i havn med dette på en flott måte.

Det er morsomt å se den unge Zlatan på det store lerretet. Gutten på 1.95 cm får seg rivaler i både Malmö og Ajax, som det er gjort intervjuer med i ettertid. Gjennom disse og unike filmklipp fra Zlatans egen ferd får man fortalt en god historie som fokuserer på hvordan det er å få utfordringene i Fotball-Europa rett i fleisen. Selv om arrogante Zlatan ikke innrømmer det, merker vi at han holder på å dukke under for både press, nervøsitet og konflikter.

– Jag blir inte nervös. Jag är proff nu, sier Zlatan på telefon til sin bekymrede mor hjemme i Sverige på hans første dag i Nederland.

Les også: "Årets viktigste (barne)film".

Mafiaboss

Det er riktig nok ting jeg savner i filmen, selv om man får presentert en helt ny vinkel av Zlatans liv, som kanskje vi i Norge ikke er så godt kjent med, skulle jeg ønske vi fikk en kort oppsummering av hva som skjer senere i livet til toppscoreren. Svensken har puttet imponerende 251 mål på de 12 siste årene (etter Ajax-karrieren), samt at filmskaperne kanskje burde dykket litt lenger bak i hans historie og sett på oppvekstvilkårene i den mildt sagt trøblete bydelen Rosengård.

Heldigvis berikes vi imidlertid med en av Fotball-Europas virkelige mafiabosser (ikke bokstavelig talt), Ajax' grand old man Leo Beenhakker. Den nederlandske fotballegenden legger ikke noe mellom når han forklarer hva han forventet av den unge og rebelske svensken, som ble beskrevet som en trøbbelmaker: «If you fuck me, I fuck you!»

Det er umulig å ikke bli glad i Zlatan. Selv om han leverer ut usympatiske taklinger, krangler som en 14-åring og viser seg fra sine verste sider, elsker vi Zlatan, som utvilsomt er den aller største spilleren som har kommet ut av Skandinavia noensinne.