Insomnia satser bredt med joik og afrobeat

Musikkfestivalen oppsøker musikkens ytterpunkter, og henter artister fra flere kontinenter.
BREDDE: Den 15. utgaven av Insomniafestivalen er kun en måned unna, med et bredere program enn tidligere, ifølge (fra venstre) Jamie Bivard, Pedro Silva og Gaute Barlindhaug. Foto: Helge Skog 

BREDDE: Den 15. utgaven av Insomniafestivalen er kun en måned unna, med et bredere program enn tidligere, ifølge (fra venstre) Jamie Bivard, Pedro Silva og Gaute Barlindhaug. Foto: Helge Skog 

KUNSTAKADEMIET: Fra 27. til 29. oktober arrangeres den 15. utgaven av Insomniafestivalen i Tromsø, som gjør den til Norges lengstlevende elektronikafestival. I dag ble nye artister offentliggjort.

Festivalen har siden starten vokst kontinuerlig. Flere arrangementer og en bredere musikalsk profil, gjør at festivalen i dag ikke er en nisjefestival kun for dem som er spesielt interesserte i elektronisk musikk – noe dagens artistslipp beviser.

Lyden av «Syden»

– Festivalens åpningskonsert blir med Ánde Somby og Chris Watson på Verdensteatret. De slapp en plate tidligere i år, med såkalte «field recordings» av joik – som jo er temmelig langt unna techno, sier Gaute Barlindhaug, bookingansvarlig og selverklært «potet» for Insomniafestivalen.

LES OGSÅ: Tromsø-artist til prestisjefestival: – Fint med anerkjennelse også i Norge

At årets festival favner bredt, både geografisk og musikalsk, er ingen tilfeldighet, ifølge Barlindhaug.

– Vi søker ytterpunktene i den internasjonale musikkscenen. I dag slipper vi spanske NMO, pluss Fantastkoi Hxoi og The Rattler Proxy fra Hellas, som vi mener presenterer den originale lyden av «Syden». Vi nordmenn har, som følge av diverse ferier, et mentalt bilde av den greske og spanske kulturen som ikke nødvendigvis stemmer.

Kritikerrost ghaneser

Insomnias samarbeid med Sónar-festivalen i Barcelona har betalt seg, blant annet i form av bookingen av den ghanesiske afrobeat-artisten Ata Kak.

– Han har en ganske morsom historie, sier Insomnias PR-mann Pedro Silva.

– Han ga ut en demo i 1994, som ble oppdaget av en blogger i New York i 2002. Han brukte 12 år på å spore opp Ata Kak, og fikk gitt ut plata i fjor, til fantastiske kritikker over hele verden.

– Han konsert på Sónar ble omtalt som en av festivalens beste, i konkurranse med hundrevis av artister, legger Barlindhaug til.

Musikk pluss visuell performance

Insomniafestivalen vil selvfølgelig, som tidligere år, også inneholde store doser elektronika.

LES OGSÅ: I høst skal Insomnia skape norgeshistorie

– Et av årets temaer er amerikansk dansemusikk, da det er viktig å se utenfor Europa. Debatten rundt EDM blir ofte en hvitvasking av sannheten, derfor har vi også booket elektronikaartister fra Detroit og Chicago, hvor den elektroniske dansemusikken har sine røtter, forklarer Barlindhaug.

– På Driv vil musikken også kombineres med visuell performance. Jeg må nevne BRUNA & Wooky, som har med VJ-en Alba G. Corral, som skal improvisere den visuelle biten oppå musikken. Å lage helhetlige opplevelser for publikum, er et viktig poeng for oss.

Festivalens fulle program legges fortløpende ut på http://www.insomniafestival.no/