Anmeldelse

Årets må-se-film

Nederlandske «Little Gangster» er en av de sterkeste familiefilmene jeg har sett på lang tid.
GANGSTER: Rikki Boskampi (Thor Braun) ligner veldig på James Dean i sine mafia-inspirerte klær.Foto: Storytelling Media 
        
            (Foto: Ray van der Bas)

GANGSTER: Rikki Boskampi (Thor Braun) ligner veldig på James Dean i sine mafia-inspirerte klær.Foto: Storytelling Media  Foto: Ray van der Bas

Klisjélinjen «En film for hele familien» kan virke temmelig avskrekkende for tøffe ungdommer, unge voksne og eldre som ikke trenger å drasse med seg egne unger på kino. «Little Gangster» har derimot evnen til å treffe noe hos de aller fleste, uten at den havner i den klassiske klisjéfella.

Pingle-pappa

Rik Boskamp (Thor Braun) og hans far (Henry van Loon) blir begge mobbet og plaget av nærmest hele bygda, fordi de er pinglete og klønete. Men da faren blir forfremmet og må flytte til en annen bygd, ser Rik Boskamp sitt snitt til å bli populær.

Med god inspirasjon fra en gammel italiensk mafiafilm kaller han seg for Rikki Boskampi og får hele byen til å tro at hans har er en nådeløs mafiaboss. Selv plukker ikke faren opp sønnens elleville plan, og vimser seg gjennom naboer som gladelig klipper plenen deres for ikke å bli uvenner med familien.

Knalltøff

Aldri før har en film på litt over halvannen time klart å lykkes med å treffe en større målgruppe enn «Little Gangster». Etter endt rulletekst hadde jeg skriblet ned «alenefar», «mobbing», «ny gutt i klassen», «immigrasjonsproblematikk», «pensjonisttilværelse» og «barnemoral» på blokken min, og ingen av temaene blir forbigått i stillhet. Alt blir tatt alvorlig og får en konsekvens som må løses av enten vår helt eller hans medhjelpere.

Regissør Arne Toonen har nemlig gjort «Little Gangster», eller «De Boskampi`s», til en av verdens kuleste familiefilmer. Med bandet Good Sounds som komponister, tar Toonen oss tilbake til 70-tallet med James Dean-look og attitude for den vesle sjarmøren Rikki.

Prisvinner

Grunnen til at «Little Gangster» ikke havner i klisjéfella, som mange familiefilmer gjør, er at løsningen på den store mafialøgnen ikke er så enkel. En serie med løgner må nemlig løses med en del tilfeldigheter, og man kan absolutt si at filmen har mange likhetstrekk med gangsterkomedier som «Lock, Stock and two Smoking Barrels» og «Snatch» av Guy Ritchie.

«Little Gangster» er full av høydepunkter, filmhistoriske referanser, kule låter, effektfulle actionscener og ikke minst en utrolig sjarmerende far og sønn-historie.

I tillegg har filmen allerede rukket å vinne en del priser, blant annet barnefilmprisen på Kristiansand Barnefilmfestival. Jeg klarer heller ikke finne noen store minus med denne filmen, og lanserer den øyeblikkelig som en av årets aller beste filmer innenfor sin sjanger.

Virkelig en film for hele familien.


Fakta:

Regi: Arne Toonen
Med: Thor Braun, Henry van Loon, Meral Polat, Rick Lens
Originaltittel: ”De Boskampi’s”
Språk: Norsk (dubbet)
Aldersgrense: 6 år
Nasjonalitet: Nederland 2016
Spilletid: 1t 42m
Norgespremière: 7. oktober


iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.