Anmeldelse

Spennende ungdomsfantasi

«Miss Peregrines Home for Peculiar Children» er fengende, velregissert og underholdende så det holder. Derimot er effektene og selve tematikken noe vi har sett en rekke ganger før.
MYSTISK: Eva Green og Asa Butterfield imponerer i rollene som Miss Peregrine og Jacob i filmen «Miss Peregrines Home for Peculiar Children». Foto: 	Twentieth Century Fox Norway 
        
            (Foto: Photo Credit: Jay Maidment)

MYSTISK: Eva Green og Asa Butterfield imponerer i rollene som Miss Peregrine og Jacob i filmen «Miss Peregrines Home for Peculiar Children». Foto: Twentieth Century Fox Norway  Foto: Photo Credit: Jay Maidment

Hvis noen hadde spurt meg om hvilken film «Miss Peregrines Home for Peculiar Children» var, ville jeg sagt følgende:

– Legg «Harry Potter», «X-Men» og «The Chronicles of Narnia» i en blender. Da får du filmen «Miss Peregrines (...)» .

Mystiske krefter

16-åringen Jacob (Asa Butterfield) opplever at hans kjære bestefar blir drept av det som politiet mener er en innbruddstyv. Sammen med sin far drar han til Storbritannia for å finne spor av det bestefaren alltid snakket om, nemlig Miss Peregrines Home for Peculiar Children, som ble bombet under krigen.

Når Jacob utforsker ruinene oppdager han at beboerne hadde spesielle evner og kan fortsatt være i live.

Litt for sent

Tim Burton har gjort en frisk tolkning av den populære barnebokserien med samme navn, som virkelig utfordrer det unge publikummet med både horror- og fantasy-stemning, som både er sår og spennende med familieproblematikk og en del drøye visuelle voldsscener.

Men dessverre er ungdomsfantasy-bølgen på hell. Vi har alle sett oss lei på både «Harry Potter»- og «Chronicle of Narnia»-serier. At Burton forsøker seg på Miss Peregrine-universet er modig, og det funker til dels.

Gode skuespillere

Misforstå meg rett. «Miss Peregrines Home for Peculiar Children» er en god film på mange måter, men vil nok fort bli glemt på grunn av dens likhetstrekk med altfor mange fantasyfilmer for ungdom.

Likevel skal skuespillerne, særlig Eva Green og Asa Butterfield, ha skryt for gode tolkninger av rollene. Og ikke minst skal Tim Burton ha for å ha skutt filmen på location, i motsetning til hans overdrevne CGI-bruk i filmer som «Charlie & the Chocolate Factory» og «Alice in Wonderland».

Filmen inneholder også en del sterke rollefigurer som jeg gjerne vil se mer av, og ettersom det er flere bøker i serien, skal man ikke se bort fra at man vil se mer av disse etter hvert.

Jeg er ikke i tvil om at dette kan bli en aller så liten vinner hos tenåringer, som kanskje ikke helt har gått lei av fantasyfilmer for ungdom.


Fakta:

Regi: Tim Burton
Med: Eva Green, Samuel L. Jackson, Allison Janney og Asa Butterfield.
Nasjonalitet: USA (2016)
Spilletid: 2t 8m
Aldersgrense: 12 år
Norgespremière: 5. oktober


iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.