Regissør Tord Theodor Olsen og produsent Therese Eliassen danket ut både Gørild Mauseth og regissør Hanna Suni i kampen om å bli TIFFs nye skårunge med kortfilmen "St. Elliot".

Filmen handler om en gutt som ønsker at hunden hans vil følge bestefaren til himmelen. Siden det er usikkert om Gud godtar hunder, løser gutten det selv på sin helt egne måte.

Fjorårets vinner, og årets juryformann, Mohamed Jabaly, delte ut prisen.

– Jeg fikk en enorm følelse av håp fra filmen, samtidig som den skildret en virkelighet som ikke alltid er lett. Selv har jeg et veldig nært forhold til min familie, og bestefaren min vil alltid være med meg. Kjærlighet er kjærlighet, og det viste Olsens film, forklarte Jabaly under utdelingen.

– Jeg vet ikke hva jeg skal si. Jeg er svært beæret, sa produsent Therese Eliassen, som mottok prisen på vegne av Olsen. Regissøren selv kunne dessverre ikke komme.

LES ALT OM TIFF HER

Hyllest fra Sametinget

Etter prisutdelingen var det duket for åpningsfilmen, den svenskproduserte "Solens sønn" som skildrer livet til den samiske multikunstneren og artisten Nils-Aslak Valkeapää.

Til stede på åpningen var medlem av Sametingsrådet Mariann Wollmann Magga (Ap), som på vegne av Sametinget, hyllet festivalen for årets storsatsing på det samiske.

– De har gjort en formidabel jobb med å løfte fram det samiske i årets program, noe åpningsfilmen i kveld er et glimrende eksempel på, sier hun til iTromsø før selve åpningen.

– Har du noen andre favoritter blant årets filmer?

– Nei, for å være helt ærlig har jeg ikke satt meg så godt inn i programmet, men jeg gleder meg enormt til kveldens film, svarer hun.

For i år er det nemlig mest jobb for den samiske politikeren.

– Det blir dessverre sånn, men jeg får jo heldigvis kost meg litt i kveld. Jeg har imidlertid vært her tidligere år, og festivalen har alltid levert, sier hun.

Fjorårets skårunge

Mohamed Jabaly, som mottok "Skårungen" i fjor, sier at også han gleder seg til å lære med om Valkeapäa.

– Jeg har ikke sett noen av filmene som vises på Film fra nord-programmet i år, og gleder med til samtlige, men i kveld er det "Solens sønn" som gjelder.

Jabaly, som har bodd og arbeidet i Tromsø i to år, fikk like før jul i fjor vite at han ikke får fornyet sitt kunstnervisum og dermed må forlate Norge. Han fikk en frist fram til 21. desember på å forlate Schengen-området. Jabaly gikk imidlertid til sak mot UNE og utreisedatoen ble opphevet i påvente av at stevningen skal ferdigbehandles.

– Vi vet ikke hva som skjer nå. Jeg er bare takknemlig for at jeg får være her i kveld og overrekke prisen til årets vinner, sier Jabaly.

Det siste han hørte fra UNE var at de har vært i kontakt med Norsk filmforbund og Norske Filmregissører for å forhøre seg om hva en filmregissør egentlig jobber med.

– Etter det har vi ikke hørt noen som helst.

Mens Jabaly venter i usikkerhet på om han får bli, jobber han sammen med kjæresten Jenny Andersen med ei utstilling som har fått navnet "What It Feels Like".

Jenny Andersen, opprinnelig fra Trondheim, overlevde terroren på Utøya og Jabaly har selv vokst opp på Gaza, hvor han har levd gjennom tre kriger. De to vil med utstillingen formidle sine egne tanker, følelser og reaksjoner på det å ha overlevd krigshandlinger og terror.