TIFF 2017:

Damene elsker selfangerne

Torsdag er det endelig premiere på «Ishavsblod» under TIFF. Men gjennom hele uken har selfangerne blitt nedrent av SELfie-gale folk.
SELFIE: Selfangeren Mats Tidemandsen og festivalsjef Marta Otte foreviger møtet sitt med en SELfie. 

SELFIE: Selfangeren Mats Tidemandsen og festivalsjef Marta Otte foreviger møtet sitt med en SELfie. 

Dokumentarfilmen tar for seg den kanskje siste selfangstturen til Vestisen. Nå er hele teamet i Tromsø for Norgespremiere og ikke minst premièrefest torsdag kveld på Ølhallen. Da er det selvfølgelig mulighet for selfier med ishavet som bakgrunn, slik de gjorde under kinosjeftreffet tirsdag.

FILMSKAPERE: Gry Elisabeth Mortensen (venstre) og Trude Berge Ottersen har laget filmen «Ishavsblod» hvor vi blant annet finner Mats Tidemandsen i en av rollene. 

FILMSKAPERE: Gry Elisabeth Mortensen (venstre) og Trude Berge Ottersen har laget filmen «Ishavsblod» hvor vi blant annet finner Mats Tidemandsen i en av rollene. 

– Noen vil ta en søt variant med en kvitunge, men damene ville ha en selfanger på hver side, sier Trude Berge Ottersen, som er regissør sammen med Gry Elisabeth Mortensen.

– Det er noe ærlig, herlig og naturlig med dem. I tillegg er de veldig sterke, sier Mortensen.

LES OGSÅ: TIFF inviterer byens firbeinte på filmvisning

Rett i buksa

Begge forteller at promoteringsarbeidet rundt filmen betyr alt for at folk skal få sett filmen. Nå er begge visningene på TIFF utsolgt for lenge siden, men i mars kommer filmen på ordinær kino.

BUKSEBYTTE: Fangstmann Stein Harald Lerberg overlater selfangstbuksene til Mats Tidemandsen. 

BUKSEBYTTE: Fangstmann Stein Harald Lerberg overlater selfangstbuksene til Mats Tidemandsen. 

– Vi har holdt på med dette i over to år, hvor vi har delt ut kjøtt og promotert filmen, sier Mortensen.

– I tillegg er det mange selfangere som møter opp og stiller opp i utstyr for oss. Akkurat nå kommer Mats fra Oslo for å hoppe inn i buksene til han som står her nå, forklarer Ottersen.

LES OGSÅ: Glem TIFF – i denne barnehagen det BIFF som gjelder

Fanget eventyret på film

Og som sagt så gjort. Mats Tidemandsen møtte opp og tok på seg selfangstbuksene for å servere tørket og røyket selkjøtt til kinogjengere.

– Alle liker dette, sier Tidemandsen, som nå også er forberedt på et selfie-kjør i Tromsø.

– Jeg er klar for å ta bilder med hvem som helst, ikke bare damer.

Turen var etter all sannsynlighet den siste, og samtidig Mats sin aller første. Han mønstret på i Alta uten å vite helt hva han gikk til.

– Jeg ønsket eventyr. Og det ble det. Jeg vil absolutt si at de har fanget opplevelsen på film. Både stemningen og naturen, sier Tidemandsen.

LES OGSÅ: Varmet opp til TIFF med egen filmfestival.

Fikk 17 sprøyter

Det er selvfølgelig en del som ble skjært bort i klippen. Blant annet den dramatiske episoden med skutas eldste mann.

– Han fikk «spekkhånd». Han fikk et kutt og fettet fra en svær sel i såret. Det ble betennelse og hånden ble dobbelt så stor. Antibiotikakur funket ikke, så vi måtte inn med ham til Island. Der fikk han 17 antibiotikasprøyter rett inn i blodet. Vi måtte forlate ham, men da vi kom inn til Møre, hvor han er fra, sto han heldigvis og vinket med den friske hånden, forteller Mortensen.

Fikk date til premièren

Og i anledning premièren har allerede en av selfangerne loddet ut en date på premièrekvelden. Nå lanserer de også en til konkurranse hvor man kan vinne en overnatting på selfangstskuta.

– Men vær forberedt på en nedtur. Bølgeskvulp fra skuddsida, hjelpemotoren som går, folk som kommer ramlanes ombord utover natta og en flokk med stormåser i messa. Trang lugar, klamme sengeklær, felles toalett som er opptatt. Skikkelig fangstfrokost, kobbekjøtt og grøt. Hva mer? En natt du helst vil glemme!

Slik lyder konkurransen. For å gjøre det må man inn på filmens facebookside og følge konkurransereglene.

– Det høres ikke helt lystig ut, men du kan også gi den bort til en dårlig venn, sier Mortensen.