Dokumentarfilmen tar for seg den kanskje siste selfangstturen til Vestisen. Nå er hele teamet i Tromsø for Norgespremiere og ikke minst premièrefest torsdag kveld på Ølhallen. Da er det selvfølgelig mulighet for selfier med ishavet som bakgrunn, slik de gjorde under kinosjeftreffet tirsdag.

FILMSKAPERE: Gry Elisabeth Mortensen (venstre) og Trude Berge Ottersen har laget filmen «Ishavsblod» hvor vi blant annet finner Mats Tidemandsen i en av rollene.

– Noen vil ta en søt variant med en kvitunge, men damene ville ha en selfanger på hver side, sier Trude Berge Ottersen, som er regissør sammen med Gry Elisabeth Mortensen.

– Det er noe ærlig, herlig og naturlig med dem. I tillegg er de veldig sterke, sier Mortensen.

Rett i buksa

Begge forteller at promoteringsarbeidet rundt filmen betyr alt for at folk skal få sett filmen. Nå er begge visningene på TIFF utsolgt for lenge siden, men i mars kommer filmen på ordinær kino.

BUKSEBYTTE: Fangstmann Stein Harald Lerberg overlater selfangstbuksene til Mats Tidemandsen.

– Vi har holdt på med dette i over to år, hvor vi har delt ut kjøtt og promotert filmen, sier Mortensen.

– I tillegg er det mange selfangere som møter opp og stiller opp i utstyr for oss. Akkurat nå kommer Mats fra Oslo for å hoppe inn i buksene til han som står her nå, forklarer Ottersen.

Fanget eventyret på film

Og som sagt så gjort. Mats Tidemandsen møtte opp og tok på seg selfangstbuksene for å servere tørket og røyket selkjøtt til kinogjengere.

– Alle liker dette, sier Tidemandsen, som nå også er forberedt på et selfie-kjør i Tromsø.

– Jeg er klar for å ta bilder med hvem som helst, ikke bare damer.

Turen var etter all sannsynlighet den siste, og samtidig Mats sin aller første. Han mønstret på i Alta uten å vite helt hva han gikk til.

– Jeg ønsket eventyr. Og det ble det. Jeg vil absolutt si at de har fanget opplevelsen på film. Både stemningen og naturen, sier Tidemandsen.

Fikk 17 sprøyter

Det er selvfølgelig en del som ble skjært bort i klippen. Blant annet den dramatiske episoden med skutas eldste mann.

– Han fikk «spekkhånd». Han fikk et kutt og fettet fra en svær sel i såret. Det ble betennelse og hånden ble dobbelt så stor. Antibiotikakur funket ikke, så vi måtte inn med ham til Island. Der fikk han 17 antibiotikasprøyter rett inn i blodet. Vi måtte forlate ham, men da vi kom inn til Møre, hvor han er fra, sto han heldigvis og vinket med den friske hånden, forteller Mortensen.

Fikk date til premièren

Og i anledning premièren har allerede en av selfangerne loddet ut en date på premièrekvelden. Nå lanserer de også en til konkurranse hvor man kan vinne en overnatting på selfangstskuta.

– Men vær forberedt på en nedtur. Bølgeskvulp fra skuddsida, hjelpemotoren som går, folk som kommer ramlanes ombord utover natta og en flokk med stormåser i messa. Trang lugar, klamme sengeklær, felles toalett som er opptatt. Skikkelig fangstfrokost, kobbekjøtt og grøt. Hva mer? En natt du helst vil glemme!

Slik lyder konkurransen. For å gjøre det må man inn på filmens facebookside og følge konkurransereglene.

– Det høres ikke helt lystig ut, men du kan også gi den bort til en dårlig venn, sier Mortensen.