Dette er ekspertenes TIFF-tips

– Styr unna nachspiel!

Her er ekspertenes tips som sikrer deg en perfekt helg under filmfestivalen.
 
    
      (Foto: Marius Fiskum)

  Foto: Marius Fiskum

Det gjenstår tre heftige dager av Tromsø Internasjonale Filmfestival, hvor det er flere visninger og flere publikummere enn resten av dagene.

Her er tipsene fra erfarne festivalgjengere som skal sikre at du får mest ut av helgens opplevelser.

Tone Lein, programsjef for NRK Troms:

DROPP 09.00-forestillingen: Tone Lein anbefaler alle om å benytte muligheten til å være sosial etter forestillingene, men styr unna nachspiel.Foto: Marius Fiskum 
    
      (Foto: KNUT JENSSEN)

DROPP 09.00-forestillingen: Tone Lein anbefaler alle om å benytte muligheten til å være sosial etter forestillingene, men styr unna nachspiel.Foto: Marius Fiskum  Foto: KNUT JENSSEN

 

– Tre filmer om dagen holder lenge. Det er også greit å ikke se filmene altfor tidlig, for du må også sette av kvelden til sosiale aktiviteter. Jeg har gått glipp av mange tidlig-forestillinger på grunn av dette. Dermed; styr unna 09.00-visningene

– Ellers er det alltid viktig å sette inn lunsj- og middagspause i løpet av dagen. Her er det ikke godkjent å ha med seg mat inn i kinosalen.

– Styr også unna nachspiel. Spar kreftene utover uken. I tillegg er det lurt å ha en tynn boblejakke med en ullkåpe under. Da har du klær også til festlighetene på kveldstid. I Tromsø er det alltid et triks å pynte seg fra halsen og opp.

Erling Falch, kafésjef på VT og filmprodusent:

FASTETID: Erling Falch forteller at det er lurt å ta med seg mat i hånden mellom visningene.Foto: Marius Hansen 
    
      (Foto: Marius Hansen)

FASTETID: Erling Falch forteller at det er lurt å ta med seg mat i hånden mellom visningene.Foto: Marius Hansen  Foto: Marius Hansen

 

– Styr unna nachspiel. Mitt beste tips er å sniklytte til folk på kafeer om filmer du bare må se. Jeg har positiv erfaring med akkurat det. I tillegg er det verdt å stå i rush ticket-kø for å få med seg en god film i stedet for å gå på to dårlige. Det er ingen skam i å levere inn billetter.

– Det er også viktig å spise, selv om kroppen klarer seg fint med litt fasting innimellom. Kjøp enkel mat som du kan ta på veien mellom visningene. Det klarer man fint.

Sif Vik, nestleder Tvibit:

SNAKK MED FOLK: Sif Vik tipser om å bruke kafélivet under TIFF.Foto: Håkon Steinmo 

SNAKK MED FOLK: Sif Vik tipser om å bruke kafélivet under TIFF.Foto: Håkon Steinmo 

 

– Det er viktig å få litt pause mellom hver film slik at man får tid til å fordøye inntrykkene, og ikke minst få seg litt mat og drikke. Gå på kafé og sug opp stemningen, snakk med folk du ikke kjenner, vær blid og skap god stemning i billett- og kinokø!

– Vær snill med staben og de frivillige. Dersom du er på en film du ikke liker, er det lov å ta seg en liten blund. Bruk TIFFs geniale Shuttle for å komme deg mellom visningsstedene i snøværet.

Endre Lund Eriksen, barnefilmskaper:

FILMKOSTHOLD: Endre Lund Eriksen anbefaler alle om å velge forskjellig sjanger på filmene.Foto: Marius Fiskum 
    
      (Foto: Marius Fiskum)

FILMKOSTHOLD: Endre Lund Eriksen anbefaler alle om å velge forskjellig sjanger på filmene.Foto: Marius Fiskum  Foto: Marius Fiskum

 

– Matpakke og en flaske vann er man nødt til å ha med seg. Det er overlevelsespakke nummer en! Samtidig kan det være lurt å duppe av under en film for å samle kreftene til neste film. Når man ser mellom fem og seks filmer om dagen, blir man utmattet, ikke minst emosjonelt. Når man ser tre filmer på rad om vanskelig barndom, kan det ta på. Derfor er det viktig å balansere filmkostholdet i løpet av dagen med noen lyspunkter også.

– Med tanke på klær er turutstyr og allværsjakke veldig akseptert på byen i Tromsø. Lue og votter er også et must. Sikkerhet foran stil.


iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.