Roser lokalbefolkningen

Innspillingen av «Den 12. mann» har ankommet Sommarøya. Der skal de filme slaget om Toftefjord.
INNSPILLING: Kopien av skipet «Bratholm 1», som ble torpedert av tyskerne, er på plass ved Sommarøy. 
    
      (Foto: Jarle Nyttingnes)

INNSPILLING: Kopien av skipet «Bratholm 1», som ble torpedert av tyskerne, er på plass ved Sommarøy.  Foto: Jarle Nyttingnes

Innspillingen av Jan Baalsrud-filmen går etter planen. Nå skal selve starten av Baalsruds reise filmes, og den starter med slaget om Toftefjord hvor tyskerne skjøt motstandskjempernes båt i stykker. Toftefjord ligger seks mil nord for Sommarøya, men filmcrewet hadde gode grunner til å flytte innspillingen sørover.

– Rebbenesøy ser veldig annerledes ut den dag i dag med tanke på vegetasjonen. Derfor har vi flyttet oss til Sommarøy, som ikke har så mange trær, sier produsent Espen Horn.

Mye vær er gøy

Men det er ikke bare-bare å spille inn film i Nord-Norge. På to uker har snødybden variert fra null centimeter til godt over halvmeteren. Med storm i kastene og hyppige regn og snøbyger om hverandre har teamet fått bryne seg på ekte nordnorsk vintervær, selv om det ikke har gått ut over motivasjonen.

– Det har vært helt fantastisk. Vi har ikke hatt det så gøy på lenge. Vi er en stab som består av både erfarne filmarbeidere og lokale krefter fra filmcamp og ellers i området. Det er en gjeng som står på og gjennomfører selv om det er regnvær, sterk kuling eller 25 minusgrader, sier Horn.

Han forteller at den cinematografiske nærmest automatisk blir fantastisk i møte med den nordnorske naturen som han lar seg fascinere av.

– Det er dype daler, ville fossefall, enorme høyder med utsikt over fjorder og fjell, skog og vidder. Det er alt det Baalsrud gikk gjennom.

Hjelp fra Sommarøy

Produsenten, som deler tittelen med medprodusentene Veslemøy Ruud Zwart og Aage Aaberget, forteller at innspillingen er i rute, og at de nå er spent i forkant av slaget om Toftefjord, som altså da skal foregå utenfor Sommarøy.

SNØSTORM: Skuespillere og filmteam storkoste seg i de store snømengdene på Filmcamp. Fra venstre: Kim Jøran Olsen, Jørn Myreng, Harald Zwart, Alexander Os, Thomas Jørgensen, Petter Holmsen. 
    
      (Foto: Privat)

SNØSTORM: Skuespillere og filmteam storkoste seg i de store snømengdene på Filmcamp. Fra venstre: Kim Jøran Olsen, Jørn Myreng, Harald Zwart, Alexander Os, Thomas Jørgensen, Petter Holmsen.  Foto: Privat

– Det er helt ute på kysten hvor vær og vind nå kommer til å spille en større rolle for innspillingen med tanke på at det skifter så raskt. I går og i dag gikk det fint, men nå er det meldt 12–14 sekundmeter i kastene. Det blir spennende, sier Horn, som også må skryte av Kjell Ove Hveding, som driver Sommarøy Arctic Hotell, sin innsats med å hjelpe dem.

– Alle her ute er helt fantastiske og stiller opp for oss. Vi er kjempehappy med alt vi får til med dem her ute, sier Horn, som forteller at innspillingen av slaget om Toftefjord starter i neste uke.