I løpet av de neste ni ukene skal vi bli kjent med tromsøbarna i «Planetpatruljen» som skal lære Finn Arve Sørbøe og resten av foreldregenerasjonen om hvordan man skal ta vare på miljøet.

– Vi fikk jo verdens vanskeligste utfordring i å lage et program om bærekraftig utvikling for seksåringer med fokus på klima og miljøvern, sier prosjektleder Mari Bjørnsdatter Knudsen i NRK.

Skurke-Sørbøe

Programmet har premiere på NRK onsdag klokken 18.00, men alle ni episodene blir publisert på nett-TV samtidig.

NRK: Per-Einar Grønmo og Mari Bjørnsdatter Knudsen er to av dem som står bak «Planetpatruljen» hos NRK i Tromsø.

– Barn er veldig flinke med både iPad og PC. Jeg så en treåring på flyplassen på fredag som satt å trykket seg fram på en nettspiller, sier Knudsen, som forteller at Finn Arve Sørbøe har antagonist-rolle i denne omgang.

– Han har ikke trua på at barna kan noe om å spare miljøet. Det ender med at barna straffer ham med rampestreker slik at han skal forstå. Han har fått navnet «Tullerud» og er representant for alle voksne, forteller Knudsen.

Fjernstyrte sko

Det er altså ikke bare ren underholdning, men mye læring for barn med gode faktainnslag og animasjon. Hele serien er spilt inn og laget i Tromsø. Hver episode tok tre dager å spille inn og er 11 minutter lang.

– Det er mange høydepunkter. Blant annet når Finn Arve får fjernstyrte sko. Det er en morsom måte å formidle fakta på, forteller Knudsen.

SKURKESTREKER: Finn Arve Sørbøe spiller ikke den skarpeste kniven i skuffen i rollen som «Tullerud» i NRKs «Planetpatruljen».

Barna er fra Solneset, Kaldfjord, Gyllenborg og Fagereng skole og er i alderen 7–10 år.

– Vi hadde over 200 barn som søkte seg til rollene, hvor 120 var på audition. Vi endte opp med syv flinke som er med i programmet.

Violet Road-musiker

Det er Violet Road-bassist Hogne Rundberg som står for musikken i programmet. Rundberg har tidligere laget musikken til barneprogrammet «Midt i planeten» fra 2003.

RAMPESTREKER: To av barna i «Planetpatruljen» har straffet «Tullerud» for ikke å være miljøbevisst nok.

Finn Arve Sørbøe var bortreist tirsdag og ikke tilgjengelig for kommentar. Han har for øvrig deltatt i en rekke produksjoner for NRK Troms, blant annet «Ugler i mosen» som var et dyreprogram.