Navn: Jørgen LanghelleAktuell: Spiller Levi i «Oskars Amerika»

– Man må snart kunne kalle deg Nord-Norgesvenn. Du spiller jo både i «Oskars Amerika», «Juleblod» og «Kings Bay».– Og den finske filmen «Law of the Land».

– Den har jeg sannelig ikke hørt om.– Få har sikkert det. Jeg prøvde å google litt og lese anmeldelser, men alt er på finsk, jeg kan ikke en dritt finsk. Jeg ble godt kjent med hovedrolleinnehaveren Ville Virtanen, som har spilt i over 80 filmer, men vi aner jo ikke hvem han er her i Norge. Han har flyttet til Stockholm fordi han er lei av at folk gjenkjenner ham i hjemlandet.

– Du er registrert med 66 produksjoner. Hva er dine beste minner?– «Elling» var veldig morsom å holde på med. Noen av de replikkene ble ikoniske og jeg blir stoppet av fremmede som ber meg si linjene «Nå må dere bestemme dere; fitte eller leilighet?». Ellers er jeg veldig glad i «Tyven tyven» og TV-serien «Torpedo». Men jeg har nok aldri hatt mer hjerte for enn film enn «Oskars Amerika».

– Hvorfor det?– Det handler om at Torfinn (Iversen, regissør red.anm.) viser mange aspekter av livet, som er en mangelvare nå til dags. Han tar barnet på alvor. Han tar ikke bort det vonde og lager et glansbilde. Det er blitt en personlig film for Torfinn. Jeg vet ikke hva kritikerne kommer til å mene, men den var tatt ut i konkurranseprogrammet til filmfestivalen i Berlin. Torfinn har laget en film som jeg sjeldent har lest et så bra manus på. Det minner litt om hvordan Astrid Lindgren gjorde det hvor hun tar barna på alvor.

– Du sier at du selv spiller en psykisk handikappet fyr. Hvordan er han?– Han er egentlig et klokt og godt menneske. Han kan veldig mye, men har sine begrensninger. Det var en veldig interessant menneske å gå inn i rolle som, men også svært vanskelig. Kritikerne får mene hva de vil, men jeg mener jeg har klart å balansere ham.

– Tror du filmen går hjem hos mange?– Torfinn har gjort noe av det fineste jeg har sett på lenge innenfor norsk film. Jeg står virkelig inne for den påstanden. Konsulentene hans mente den var altfor dyster og mørk, men livet er ikke en dans på roser. Hvorfor skal alt handle om Kaptein Sabeltann? Selvfølgelig er den mørk, men det er også en feelgood-film om vennskap, tilhørighet, kjærlighet og feil man vil rette opp i.

– Vi gleder oss til premièren neste uke. Men nå har vi snakket mye om deg og «Oskars Amerika». Vi kjører noen standardspørsmål om hvem du ville hatt opp fra grava og hvem som må ned.– Heath Ledger, Aud Schønemann og Wenche Foss skulle jeg gjerne sett mer av. Vi kan sende den Putin-vennlige tullebukken Gérard Depardieu ned. Han var flink i starten, men nå gidder han ikke lenger.

Jørgen Langhelle - uten dragqueen-sminke