Dette har aldri skjedd tidligere

Hele fem filmer med Tromsø-link vises på det ordinære kinoprogrammet i helga. Det har ikke skjedd tidligere.
NORDNORSK KINO: Hele fem filmer med tromsø-link vises på Aurora kino fokus sitt ordinære kinoprogram denne helgen. 
        
            (Foto: RONALD JOHANSEN)

NORDNORSK KINO: Hele fem filmer med tromsø-link vises på Aurora kino fokus sitt ordinære kinoprogram denne helgen.  Foto: RONALD JOHANSEN

«Oskars Amerika», «Dødsårsak: ukjent», «Ishavsblod», «Sameblod» og «Tungeskjærerne» er blant filmene du kan se på Aurora kino fokus til helgen. Aldri før har så mange nordnorske filmer vært tilgjengelig på samme program.

– Jeg kan ikke si at jeg husker noe lignende. Det å kunne presentere lokale produksjoner og støtte opp om dem er forferdelig artig, sier Frank Bakkemo, som er kinosjef i Tromsø.

Mer støtte i nord

I januar gikk «Kings Bay» sin seiersgang med 3.500 besøkende, mens «Ishavsblod» og «Tungeskjærerne» har dratt 2.200 besøkende til sammen.

Grunnen til økende filmproduksjoner fra nord består av mange faktorer, blant annet tilskuddsordningen Filmfond Nord.

– Vi ser at det kommer mange friske krefter inn i den nordnorske filmbransjen. Nå har vi også flere midler i regionen og gir en større bevissthet til fylkeskommunene, som ser at dette er verdt å investere i, sier Linda Netland, som er daglig leder ved Filmfond Nord.

OSKAR: «Oskars Amerika» har premiere til helgen og kan bli en fin kinoopplevelse for de minste.Foto: Storytelling Media 

OSKAR: «Oskars Amerika» har premiere til helgen og kan bli en fin kinoopplevelse for de minste.Foto: Storytelling Media 

Aksjeselskapet er ett av tre regionale filmfond i Norge som eies av Nordland, Troms og Finnmark fylkeskommune. De deler hvert år ut 11 millioner kroner, som skal fordeles på spennende prosjekter i landsdelen.

Legger igjen penger i nord

Netland mener at antall filmer over en helg er ren tilfeldighet, men at det er et stjerneeksempel på at støtteordningen fungerer. Nå leter de etter flere investorer for å gjøre bransjen i nord mer attraktiv og stabil.

– Vi har et mål om at filmskapere skal kunne etablere seg og bli i landsdelen, eller at allerede etablerte filmfolk kommer tilbake til landsdelen, sier Netland, som forteller at en av kriteriene for støtten er at det skal legges penger igjen i landsdelen.

– Det kan være i form av hoteller eller at vi sysselsetter bransjen i nord. Jeg har ikke noen konkrete ringvirkningstall ennå, men det skal bli veldig spennende å se mot slutten av året når vi regner på det, sier Netland, som har kontor i Bodø.

Filmfond Nord ble etablert i Nordland i 2012. Etter hvert kom også Finnmark med, og i fjor meldte Troms seg på. Nå forteller Netland at en konsulent også skal etablere seg i Tromsø i løpet av våren.

Bildet er fra filmen «Ishavsblod» som ble laget etter at et filmteam fulgte «Havsel» i 2015. Foto: Koko Film 

Bildet er fra filmen «Ishavsblod» som ble laget etter at et filmteam fulgte «Havsel» i 2015. Foto: Koko Film 


iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.