Anmeldelse:

En moderne Indiana Jones, som underholder så til de grader

Man skulle virkelig ikke tro at verden trengte flere filmer om mumier som kaster forbannelser over folk. Derimot er dette en fulltreffer.

Trailer til "The Mummy"

Levende mumier, Tom Cruise og lekre damer fra oldtiden. Du tror kanskje du har sett det før, men «The Mummy» gjør såpass mange ting riktig at dette virkelig kan bli sommerens store kinohit.

Vi møter amerikaneren Nick (Tom Cruise) i Irak, hvor han har sneket seg unna militært arbeid for å søke rikdom i gamle skatter. Etter et aller så lite bakholdsangrep snubler han og partneren Vail (Jake Johnson) over det som viser seg å være en egyptisk prinsesse, som var så ond at hun var skrevet ut av den egyptiske historien. Mumien fraktes med et stort fly, som på mystisk vis styrter i England, hvor de nylig har funnet en stor gravplass med tempelriddere. De løse trådene surres naturlig nok sammen og bildet blir klarere for hva som er i ferd med å skje for Nick og hans venner.

Jeg skal ikke røpe så mye mer om filmen, men en av styrkene til «The Mummy» er at de virkelig store spektakulære scenene, man ofte ser i slike eventyrfilmer, er skrellet vekk og vi oppholder oss i store deler av filmen inne i gravkammer, kontorer, forskningsbygg og i tunnelsystemer. I tillegg åpner filmen for mange flere i rekken, ettersom vi blir introdusert til kjente karakterer fra litterære klassikere innenfor skrekk og gru-sjangeren.

Det er nesten som om Tom Cruises karakter forsøker å være en slags moderne Indiana Jones, med sagn og myter, godt forankret i historiske fakta.

Filmen har derimot litt å gå på med tanke på klisjeer og forutsigbarhet, men som stor tilhenger av både «Indiana Jones»-filmene og «Uncharted»-spillene til Playstation, føyer «The Mummy» seg inn i rekken blant de bedre opplevelsene jeg har hatt innenfor den sjangeren de siste årene.

EVENTYR: Tom Cruise og Annabelle Wallis må rømme fra skrekkinngytende mumier i filmen «The Mummy». Vår anmelder mener dette kan bli en av kinosommerens virkelig store filmer.Foto: Universal 
    
      (Foto: Chiabella James)

EVENTYR: Tom Cruise og Annabelle Wallis må rømme fra skrekkinngytende mumier i filmen «The Mummy». Vår anmelder mener dette kan bli en av kinosommerens virkelig store filmer.Foto: Universal  Foto: Chiabella James

 

Filmen viser i tillegg stor styrke innenfor undersjangeren psykologisk thriller gjennom Tom Cruises rollefigur, som sakte, men sikkert knytter bånd med den onde prinsessen Ahmanet (Sofia Boutella), som for øvrig gjør en mesterlig tolkning av den levende mumien. Ikke bare er hun smellvakker og sensuell, men hvis blikk kunne drepe, hadde jeg valgt Boutella som min leiemorder.

Man kan selvsagt sette spørsmålstegn om det blir litt for mye av det gode etter hvert, men slutten rettferdiggjør overbruken av «levende døde».

«The Mummy» skal riktignok få knallhard konkurranse i kinosommeren. hvor både «Wonder Woman», «Spider-Man», «Dunkirk» og «Transformers» har premiere. Jeg tror likevel at denne vil gå hjem hos de aller fleste som har en liten eventyrer i magen, og som ikke har noe imot å se herlig action med en megastor popkornskål i fanget.

MUMIE: Sofia Boutella storspiller som ondskapsfull mumie. 
    
      (Foto: Chiabella James)

MUMIE: Sofia Boutella storspiller som ondskapsfull mumie.  Foto: Chiabella James

 

iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.