30. juni er Tromsø-regissør Ole Giæver premièreklar med den personlige filmen «Fra balkongen». Kritikerne gir filmen mellom fire og fem på terningen, men regissøren er mer glad for tilbakemeldingene fra folket, som oppsøker ham etter visningene.

PREMIERE: Ole Giæver er klar med filmen «Fra balkongen», som har premiere 30. juni. Begge

– Folk blir berørt av filmen, og det var akkurat det jeg ønsket med den. Jeg får e-post, Facebook-meldinger og folk som kommer opp til meg for å prate om den etter visninger, sier Giæver til iTromsø.

Ble flau

Regissøren forteller at filmen er en hyllest til hverdagen og det vanlige livet, med spesielt fokus på detaljene i hverdagen som flyr forbi og kan oppleves som verdifulle.

– Det er mye magi i et hverdagsliv. Her har vi forsøkt å skape en balanse av det som føles viktig og relevant.

LES OGSÅ: «Insomnia» kunne fort blitt en Oslo-film

PERSONLIG: Ole Giæver innrømmer at filmen er veldig personlig med tanke på at han utleverer seg selv og familien.

I ett år har Giæver dokumentert sin hverdag med sin kone og to barn. På et punkt ble kameraet så vanlig for Giæver at han rett og slett glemte av at «record»-knappen var på.

– Jeg satt og pratet til kameraet og glemte det helt av. Det var veldig privat og jeg oppdaget det ikke før klipperen min viste meg deler av filmen. Da ble jeg både skamfull og flau, men vi valgte likevel å ha det med i filmen.

Barna får ikke se filmen

Barna Sivert (9) og Ellinor (7), som er med i filmen, får likevel ikke lov til å være med på kino for å se filmen til sin far. «Fra balkongen» har nemlig fått 12 års aldersgrense for en grunn.

– Det gjelder for dem også. Det er noen scener der som er støtende for barn. Det er i grunn en morsom film, men vi måtte ha med noen kontraster for å balansere innholdet. De har fått sett utdrag der de er med, men de må vente med å se hele filmen.

Tromsøpremière

26. juni, fire dager før selve norgespremièren, inviterer Giæver byens befolkning til tromsøpremière på filmen. Her vil han selvsagt selv være til stedet, og håper at så mange som mulig kommer med sin tilbakemelding.

– Jeg sitter inne med en stor takknemlighet til Tromsø. Det folkene og festivalen der oppe har gjort for meg, har formet meg. I tillegg har Tromsø en egen plass i filmen hvor jeg bruker både gamle og nye opptak, sier Giæver, som går mot strømmen med tanke på premièredato. Historisk sett pleier norske filmer å styre unna sommer-perioden på grunn av mange amerikanske blockbustere som «Spider-Man», «Wonder Woman», «Transformers» og «The Mummy».

– Vi tenkte det var en fin anledning til å gi kinopublikummet noe annet enn blockbustere fra USA. Vi blir liksom noe eget og skiller oss ut i kinotilbudet.

LES OGSÅ: Nå skal Endre Lund Eriksen regissere sin første film