Verdens beste:

Sola ødela for barnefesten

Barnefilmfestivalen Verdens beste opplevde en stor nedgang i antall «vanlige» publikum på grunn av godt vær.
FELT AV SOLEN: Barnefilmfestivalen Verdens beste opplevde en nedgang i antall besøkende under årets festival.  
        
            (Foto: Håkon Steinmo)

FELT AV SOLEN: Barnefilmfestivalen Verdens beste opplevde en nedgang i antall besøkende under årets festival.   Foto: Håkon Steinmo

For to uker siden var 4.350 personer innom kinovisningene til barnefilmfestivalen Verdens beste, som er en underfestival av TIFF.

På papiret er det en nedgang på 1.127 besøkende sammenlignet med det iTromsø fikk opplyst som publikumstall året før, som for øvrig ble regnet som en av de beste årene for festivalen.

Derimot har antall skolevisninger økt betraktelig, og står for i underkant av 2.400 billetter av totaltallet til festivalen. Ikke bekymringsverdig, sier festivalledelsen.

– Vi skulle selvsagt ønsket oss litt fullere kinosaler. Hadde været vært som det er i dag, hadde nok tallene sett annerledes ut, sier Håvard Stangnes, kommunikasjonssjef i TIFF.

Flere elever på visningene

Festivalens gode jobb de siste årene har gitt en effekt inn mot skoler og barnehager, som har latt seg friste av tilbudet til festivalen.

– Det er snakk om 800 flere elever som har vært innom i år.

Derimot velger Stangnes å trekke fram utearrangementene i byen, som har vært umåtelig populære blant folk.

Totaltallet for både kinobilletter, seminarer og andre arrangementer er på 5.217, som festivalen opplyser som det offisielle tallet for Verdens beste.

Kan flytte festivalen

Fare for sol og godt vær er alltid til stedet i sommermånedene i juni. Nå snakker festivalen om mulighetene for å flytte tidspunkt for festivalavvikling på grunn av mye aktivitet i juni måned.

– Det kan godt være at det temaet kommer på bordet nå. Vi ser en tendens på at det er flere arrangementer i byen i den perioden som ikke var der da vi startet for fem år siden. Vi følger nøye med på dette, sier Astrid Aure, festivalsjef for Verdens beste.

Hun forteller at i tillegg til dårlige tall, har festivalen hatt mye mindre økonomisk støtte enn tidligere. Innovasjon Norge har vært med innskudd til oppstart av festivalen, som nå har gått ut. Dermed hadde festivalen 70.000 kroner mindre i støtte enn i fjor.

– Vi har hentet inn noe ved hjelp av andre partnere, sier Aure.

Populær åpningsfilm

Stangnes forteller at det ikke er filmtilbudet som er problemet for festivalen.

– Vi har hatt tidenes fineste program. Åpningsfilmen var utrolig sjarmerende, og vi hadde besøk av skuespillere og regissører. Det er viktig for enhver filmfestival, som setter et ekstra preg på festivalen og publikum.

Av filmer som ble mest sett, var det åpningsfilmen «Upp i det blå» som samlet flest publikum. Her opplyser festivalen at 794 personer løste inn billett, mens «Richard Storken» ga 689 besøkende. «Kaptein Supertruse» trakk 460 personer inn i kinomørket.

– Jeg vet at visningen av «Frost», som var en singalong i sal 1 på Fokus, også gikk veldig godt, sier Stangnes.

iTromsø har vært i kontakt med styreleder for TIFF, Gunnar Wilhelmsen, som ikke ønsker å kommentere tallene før han har hatt styremøte med festivalen denne uken.