Hollywood gjorde rent bord på kinotoppen

Byens kino kan legge et solid halvår bak seg både med hensyn til besøk og omsetning. Det kan de blant annet takke Hollywood-filmene for som erobrer hele ti på topplista.
MEST SETT: Disney-filmatisering av «Skjønnheten og udyret» topper lista over de mest sette filmene på Aurora kino Fokus første halvår 2017. Foto: Disney Enterprises 

MEST SETT: Disney-filmatisering av «Skjønnheten og udyret» topper lista over de mest sette filmene på Aurora kino Fokus første halvår 2017. Foto: Disney Enterprises 

Aurora kino Fokus hadde 132.555 besøkende første halvår 2017, som er 9.273 (+8 prosent) flere enn samme periode i fjor.

Fem lokale filmer

– Vi hadde en økning på 134 prosent i mai og en liten tilbakegang i juni, men alt i alt var det et bra halvår. Det var det i fjor også. Landets kinoer hadde en økning på to prosent i snitt, sier Geir Martin Jensen, direktør for Aurora kino.

Til tross for mange kritikerroste filmer med lokalt tilsnitt klarte de ikke å hevde seg i konkurransen med filmene fra Hollywood. Til sammen trakk de fem filmene med lokal tilhørighet i overkant av 10.000 besøkende, men hver for seg havner de lenger ned på lista over de mest sette filmene.

To grunner

Likevel velger Jensen å trekke fram de fem for det gode besøket første halvår.

– Den viktigste grunnen til at første halvår i år ble bra er filmene med lokal tilhørighet og tematikk. Til sammen utgjorde de én storfilm, sier Jensen.

De fem filmene er «Kings Bay» (3.500 besøkende), «Ishavsblod» (1.900), «Sameblod» (1.800), «Oskars Amerika» (1.700) og «Tungeskjærerne» (1.400).

– Den andre grunnen er været, enkelt og greit. Det gjør utslag på besøksstatistikkene, og spesielt været fra påske til skoleslutt, har mye å si. Vi merker på besøket når grillsesongen starter. Billettomsetningen økte med vel 600.000 kroner til 13,9 millioner kroner (+4,5 prosent).

Hollywood-sommer

Kinodirektøren tar det som gitt at i alle fall to norske filmer kommer til å gjøre seg sterkt gjeldende, den ene delvis spilt inn i Tromsø.

– Filmatiseringen av Jo Nesbøs «Snømannen» vil komme høyt på besøksstatistikken. Det vil også «Den 12. mann», den nye filmen om Jan Baalsrud. Dessverre er premièredatoen flyttet fra oktober til 1. juledag, sier Geir Martin Jensen.

Resten av kinosommeren kommer også til å bli dominert av blockbustere fra Hollywood, tror Jensen. Fredag er det premiere på «Spider-Man: Homecoming», mens det er premiere på «War for the Planet of the Apes» i neste uke.


iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.