Stumfilmer spekket med musikk

Det nærmer seg dagene med stille filmer i en sal fylt med musikk.
SILENT FILM: Håvard Stangnes i TIFF står klar med programmet til årets Stumfilmdager i Tromsø. Foto: Kent-Einar Myreng 

SILENT FILM: Håvard Stangnes i TIFF står klar med programmet til årets Stumfilmdager i Tromsø. Foto: Kent-Einar Myreng 

Stumfilmdagene går av stabelen for tolvte gang på Verdensteatret. Tromsø Internasjonale Filmfestival byr igjen på en rekke stumfilmer, hvor livemusikk står i sentrum. Denne gangen med vinter på kysten som tema.

– Det er mye som er knyttet opp mot havet og kysten. Filmene har sterk tilknytning til akkurat det temaet. Vi åpner med dokumentaren «Drifters», som handler om overgangen fra det idylliske britiske fiskesamfunnet til storindustrien, sier kommunikasjonssjef i TIFF, Håvard Stangnes.

Mye musikk

Som vanlig returnerer den amerikanske stumfilmpianisten Ben Model, til festivalen. Nytt av året er at festivalen har brakt inn musikeren Jason Singh, som skal lydlegge kinoen med beatboxing og sampling av egen stemme.

– Det blir veldig spennende. Animasjonsfilmen «Street of Crocodiles», som for øvrig er omtalt som en av verdens beste animasjonsfilmer, skal vi spille av to ganger, men med lydlegging av Singh først, så Ben Model etterpå. Det blir som to helt forskjellige filmer, sier Stangnes.

Støyrock til Scott

Personlig gleder han seg også til å se hva det lokale bandet Iran Mayen kan tilføre avslutningsfilmen «The Great White Silence».

– Det er musikere fra Thee Mono Sapiens, The Box of Mothers og Mount Washington og Turdus Musicus. De spiller instrumental postrock til en dokumentar om Robert Scott, som nesten oppdaget Sydpolen og omkom på tilbaketuren, sier Stangnes.

Han forteller at alle filmvisningene er like mye konsert som det er filmvisning. Noe som definerer hva Stumfilmdagene i Tromsø er.

– Det tilføyer filmen noe helt nytt. Jeg synes det er morsomt å jobbe med å få inn nye musikere til festivalen, særlig når mange er lokale. Vi gleder oss veldig, sier Stangnes.

Iran Mayen skal lydlegge filmen

Iran Mayen skal lydlegge filmen "The Great White Silence" 

 

Her er programmet:

Onsdag 30. august.

«Drifters» – Jason Singh

«The Battle of the Century» – Ben Model

Torsdag 21. august:

«Gullfeber» – NOSO (På Kulturhuset)

«Street of Crocodiles» – Jason Singh/Ben Model

Fredag 1. september:

Kortfilmprogram med musikklinja fra Kongsbakken og Kulturskolen

«Veiviseren» – Barentsbandet

Lørdag 2. september:

«Kult og kort» – Ben Model

«Där Norrskenet Flammar» – Ben Model

«The Great White Silence» – Iran Mayen

 
 

iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.