Filmanmeldelse:

«En utrolig spennende thriller med Tom Cruise i storslag»

Filmindustrien melker «Narcos»-universet for det det er verdt. Med «American Made» er Tom Cruise tilbake i storslag.

Trailer til "American Made"

Narkotikakartellet til Pablo Escobar står sentralt når piloten Barry Seal (Tom Cruise) får tilbud fra CIA om å bistå landet sitt i konfliktene som herjer i Mellom-Amerika.

Amerikanernes tvilsomme rolle, som består av å bidra med våpen og andre midler, spinner rundt konfidensielle avtaler, offentlige skandaler og en saus av hemmeligheter. Midt i dette står piloten Seal, som tar en sjanse han kanskje ikke burde tatt.

Hjemme sitter en uvitende kone med sine barn og ser på at pengebunkene til Seal blir større og større.

«American Made» er basert på en sann historie, og i likhet med TV-serien «Narcos», må man av og til gni seg i øynene for i det hele tatt ta inn over seg hvor ellevilt situasjonen var i løpet av den kalde krigen.

Tom Cruise, som man skulle tro man var lei av, leverer så det synger etter. Hans tolkning av Barry Seal er morsom, sympatisk og fengslende, selv om man etter hvert skjønner hvor det hele bærer.

Regissør Doug Liman gjør utvilsomt sin sterkeste film siden «The Bourne Identity» (2002) med denne intense krim-thrilleren. Klippingen og hans evne til å sende oss tilbake til 80-tallet er mesterlig utført med alt fra TV-opptak, gamle filmproduksjonslogoer og et godt soundtrack.

Man skulle kanskje tro at man ikke trengte flere serier eller filmer om narkotika-dealere med det amerikanske DEA i hælene, men «American Made» er kanskje et verdig punktum for denne bølgen av interessante historier.

SJARMØR: Tom Cruise leverer så det synger, og filmen er et must for alle som elsker krimdrama, mener vår anmelder. 
    
      (Foto: David James)

SJARMØR: Tom Cruise leverer så det synger, og filmen er et must for alle som elsker krimdrama, mener vår anmelder.  Foto: David James

 

Det skinner derimot gjennom at denne filmen er laget i Hollywood og at man kanskje hyller nasjonen vel mye, men samtidig viser den hvor kynisk, naiv og feig CIA og USAs andre toppinstanser var under oppblomstringen av narkotikakartellene i Mellom-Amerika, med Pablo Escobar i spissen.

Selv om det blir vel mye Cruise i filmen, gjør også Domhall Gleeson («The Revenant», «Harry Potter» og «About Time») en strålende rollefigur i CIA-agenten Monty Schafer.

Hans kalde og kyniske holdning gjør Schafer til Barrys beste og verste venn, noe som gjør han til en genial antagonist, og følelsesforholdet til Pablo Escobar blir dermed en parentes vi også håper det til slutt går bra med.

«American Made» er nok ikke på listen når vi skal oppsummere filmåret 2017, men det er ikke langt unna. Filmens nerve og intensitet gjør at den driver godt, og i løpet av to timer er man sliten der man sitter på kanten av kinosetet. Et absolutt must for oss som elsker et godt krimdrama, samt gode historier fra virkeligheten.

Tom Cruise fløy som en gud i «Top Gun». Nå returnerer han som pilot i «American Made». 
    
      (Foto: David James)

Tom Cruise fløy som en gud i «Top Gun». Nå returnerer han som pilot i «American Made».  Foto: David James

 

iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.