Filmanmeldelse:

«Mørkt gufs fra de polske skoger»

«Jaktsesong» er en vakker og mørk film om en gal kvinne som elsker dyr.

Trailer til "Jaktsesong"

Den polske filmen «Jaktsesong» er en mørk øko-krim om en mentalt forstyrret pensjonert kvinne, som ønsker det beste for dyrene i skogen. På grensen mellom Polen og Tsjekkia lever hun i ett med naturen og hater tjyvjegerne som terroriserer dyrelivet i skogene rundt henne.

Når likene begynner å dukke opp, oppdager hun også at det ikke er annet enn rådyrspor på åstedet. Kan dyrene ha vært ute etter hevn på jegerne?

Stemningen er dyster, mørk og ikke minst skummel i det vi ser rådyr og andre skapninger i skogen sirkle rundt åstedene ettersom likene dukker opp. Samtidig er det en visuell nytelse å ta inn «Jaktsesong», hvor fotografen har klart å etablere en egen mystisk verden i fjellandsbyen, med sin rolige fotografering, som skaper en utrygghet hos publikum. Lydarbeidet er også mesterlig utført hvor vi mistenker hvert enkelt revehyl for at det er fare på ferde. Filmskaperne har virkelig klart å bringe skogen inn i kinosalen hvor vi sitter ytterst på setet for ikke å gå glipp av noe som helst.

Hovedrolleinnehaver Agnieszka Mandat-Grabka gjør i tillegg en Oscar-verdig tolkning av den mentalt forstyrrede Janina Duszejko, som for enhver pris forsøker å få en stopper på jaktsesongene.

Styrken i hovedpersonen ligger i at vi aldri vet hva hun kan finne på. Det blir ubehagelig og man er ikke alltid enig i utbruddene til Duszejko, samtidig som man håper det skal gå bra med henne. Regissørene leker her med sympatistrukturen til protagonisten, og med et velsnekret manus aner man rett og slett ikke hvor det hele bærer før rulletekstene slår inn etter to timer.

DESPERAT: Pensjonisten Janina Duszejko (Agnieszka Mandat-Grabka) sørger over nok et offer for jegerne i Polen.Foto: Another World Entertainment 
        
            (Foto: Palka Robert)

DESPERAT: Pensjonisten Janina Duszejko (Agnieszka Mandat-Grabka) sørger over nok et offer for jegerne i Polen.Foto: Another World Entertainment  Foto: Palka Robert

 

Det er på mange måter en mental reise i Duszejkos sinn, hvor vi samtidig mistenker hver og en for å stå bak mordene. Til og med dyrene i skogen.

Filmen er kanskje i overkant lang, men med en sakte oppbygning av filmen, føler man seg kanskje litt lurt ettersom filmens klimaks ikke står helt i stil med resten av filmen, som er basert på boken «Drive Your Plough Over the Bones of the Dead» av Olga Tokarczuk.

Filmen har allerede blitt kritikerrost her til lands, og har vunnet Sølvbjørnen i Berlin, hvor den også var nominert til Gullbjørnen. Dette er en kjempesterk kandidat til å bli nominert til «Beste utenlandske» film under Oscar-utdelingen like over nyttår.

 
 

iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.