Topplisten:

«Planet Earth 2» - det aller beste fra naturen

 

Søndag er det endelig klart for «Planet Earth 2» på NRK1. Den banebrytende naturdokumentarserien fra britiske BBC har vært jobbet med i hele ti år, og har resultert i seks episoder, hvor vi får et unikt og nytt innblikk i naturens verden.

At serien er fortelt gjennom Sir David Attenboroughs mektige stemme og filmmusikkomponist Hans Zimmers («Gladiatoren», «Dark Knight»-triologien, «Inception» og «Interstellar») toner, gjør ikke serien noe dårligere.

Selv fikk jeg med meg serien da den hadde premiere i vår på kanalen BBC Earth, og jeg kan garantere desto flere «wow-øyeblikk» enn den foregående sesongen fra 2006.

I forkant av NRK-premieren har jeg tatt meg friheten til å liste opp de aller beste scenene fra både «Planet Earth» 1 og 2. Noen har sirkulert på nettet lenge, og noen er personlige favoritter.

5. Hvithai-angrep, fra «Planet Earth» (2006)

Mange satt sardinene i halsen når BBC-fotografene fanget spektakulære bilder av en hvithais jakt på seler. Høydepunktet finner du 1.20 ut i videoen når hvithaien kommer med sitt overaskelsesangrep på en stakkars sel. Magisk og skremmende godt filmet i sakte film.


 

4. Apekattenes kongerike, fra «Planet Earth 2»

I en av «Planet Earth 2»s siste episoder møter vi langur-apene, som hersker over hustakene i Jodhpur i India. Her snakker vi (nok en gang) spektakulære bilder med tidenes inspirasjon for de som driver med parkour. Klippet er dog litt kuttet, og bør egentlig nytes i sin helhet på «Planet Earth 2».


 

3. Kampen for tilværelsen, fra «Planet Earth 2»

I sesong to av naturserien får vi også et intimt blikk på livsfarlige kongeørner, som kjemper om en død rev, langt oppe på fjellet. Sekvensen er mye lengre i selve TV-serien, men her får du en liten teaser på hva du kan vente deg fra og med søndag på NRK.


 

2. Fossefall, fra «Planet Earth» (2006)

Men det er ikke bare tett kontakt med dyreriket TV-teamet fra Storbritania makter å bringe hjem i stua til publikum. Flere episoder handler også om naturen og hvilke krefter som settes i sving hvert år. Dette klippet var faktisk mitt aller første møte med «Planet Earth»-serien, og det tok regelrett pusten fra meg.


 

1. Iguanaenes flukt fra slangene, «Planet Earth 2»

En soleklar favoritt hos de aller fleste. Dette klippet har på mange måter vunnet internett i vår da episoden ble vist for første gang. Dramatikken og intensiteten i sekvensen kunne ikke vært bedre regissert av en Hollywood-regissør. Med selveste Hans Zimmer bak lydspakene er klippet blitt selve symbolet på den siste utgaven av «Planet Earth».

Skru opp HD-kvaliteten, sett på deg headsettet og la deg forbause av TV-produksjonen.Bonus - sir David Attenborough

Men hva hadde denne serien vært uten selveste «stemmen» over alle fortellerstemmer. Sir David Attenborough (91) har jobbet innenfor BBC siden 60-tallet og har lagt sin fortellerstemme på naturdokumentarer siden 1977.

Verken han eller BBC har opp gjennom historien ikke vært redde for å si hva de mener om miljøproblematikken, nedsablingen av regnskogene, lysforurensning og andre ting som åpenbart skader naturen og miljøet til dyreriket.

I siste episode av «Planet Earth 2» klinker han like gjerne til med sin kanskje aller beste tale noen gang. Til ettertanke for noen og en hver.


iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.