Filmanmeldelse:

«Intens fremtidsvisjon fra Wirkola»

Tommy Wirkola er tilbake med en mer seriøs og intens film enn sine tidligere produksjoner.

Trailer til "What Happened to Monday"

Det virker som en evighet siden Tommy Wirkola slo gjennom med komedien «Kill Buljo» (2007) og ikke minst siden han fikk sitt internasjonale gjennombrudd med nazizombie-splatteren «Død snø» (2009). I 2017 klarer man knapt å kjenne igjen Wirkolas klassiske filmgrep i det han kaster oss inn i en kaotisk fremtidsvisjon som kan skremme vettet av de fleste.

Terrence Settman (Willem Dafoe) tar ansvar for sin datters syvlinger, som han sakte, men sikkert forbereder på en hard hverdag. i 2072 har nemlig verdenslederen Nicolette Cayman (Glenn Close) bestemt at det ikke lov å føde mer enn ett barn. Om man blir tatt med søsken, blir den andrefødte fryst ned i påvente av at massepopulasjonen av verden går ned.

Syvlingene Settman (alle spilt av Noomi Rapace) blir kalt opp etter hver sin ukedag, noe som minner dem på hvilken dag hver av dem får gå utenfor leiligheten. Men en mandag kommer ikke Monday Settman hjem igjen. De andre er bekymret og legger en og en ut på jakt etter den førstefødte søsteren.

«What Happened to Monday» er en slags blanding av universet til «Children of Men» (2006) og den intense fremtidsactionfilmen «Minority Report» (2002). Wirkolas film når riktignok ikke helt opp til de nevnte, men gjør likevel kinoopplevelsen verdt billetten. Stjernene i Willem Dafoe, Glenn Close og Noomi Rapace leverer varene, selv om vi ikke helt fanger opp en naturlig dynamikk mellom søstrene. For eksempel skjer det ikke engang at de avbryter hverandres dialog, noe man ikke trenger å være rakettforsker for å skjønne at syv søstre gjør rundt middagsbordet.

SYVLINGER: I Tommy Wirkolas «What Happened to Monday» spiller svenske Noomi Rapace alle syv søstrene.Foto: Norsk Filmdistribusjon 

SYVLINGER: I Tommy Wirkolas «What Happened to Monday» spiller svenske Noomi Rapace alle syv søstrene.Foto: Norsk Filmdistribusjon 

 

Vi stifter også bekjentskap med norske Christian Rubeck og Pål Sverre Hagen, som begge spiller ekle psykopater som ønsker å avsløre tvillingenes spill. For dem som også er ekstra observante kan man også finne flere nordnorske skuespillere i denne storproduksjonen, som Cecilie Mosli, Ørjan Gamst og Stig Frode Henriksen, som Wirkola har benyttet i sine tidligere produksjoner.

Filmens største problem er derimot troverdigheten til konseptet. Vi møter en regjering som er nådeløs og brutal, men etter hvert som grunnlaget for plottet brister med flere og flere spørsmål vi ikke får svar på, står «What Happened to Monday» igjen som bare en god futuristisk actionfilm.

Wirkola er dog modig som har valgt nye veier å gå som regissør, men bekrefter samtidig at han har en lang vei å gå for at man virkelig skal få mye igjen i kinosetet.

 
 

iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.