Filmanmeldelse

«Brutalt vakkert om kropp og sjel»

Kjærlighetshistorien i ungarske «Om kropp og sjel», som vant Gullbjørnen under årets filmfestival i Berlin, inneholder vakre drømmer og brutal virkelighet. Filmen er både drømmeaktig og jordnær på samme tid.
DRØMMESCENE: Filmens to hovedpersoner drømmer nøyaktig det samme, om to hjorter i skogen. Betyr det at de er skapt for hverandre? Foto: Arthaus 

DRØMMESCENE: Filmens to hovedpersoner drømmer nøyaktig det samme, om to hjorter i skogen. Betyr det at de er skapt for hverandre? Foto: Arthaus 

Filmen starter med flotte naturscener i skogen hvor en kronhjort og en kolle (hunndyr) møtes. Hjorte-scenen dukker opp flere ganger i løpet av filmen uten at vi vet hvorfor, inntil handlingen tar en ny vending og forklaringen kommer.


I filmen møter vi de to skadeskutte sjelene Maria og Endre. De blir kjent med hverandre på slakterhuset begge jobber på, hun som nyansatt kvalitetskontrollør, han som økonomisjef.

Maria holder seg for seg selv, og lever et liv mellom leiligheten hvor hun ser på film og spiser gelébjørner, og besøk hos en samtaleterapeut. Endre er lam i den ene armen, nysgjerrig på den nyansatte og «smører» politiet med indrefilet.

Et tyveri av paringspulver fra et medisinskap bringer Maria og Endre sammen i et slags skjebnefellesskap. Da en psykolog gjennomfører en spørreundersøkelse for å avsløre hvem tyven er, kommer det fram at Maria og Endre har nøyaktig de samme drømmene hver natt.

SAMDRØMTE: Hovedpersonene Maria og Endre jobber på et slakteri hvor de blir bedre kjente med hverandre når de oppdager at de drømmer det samme. Foto: Arthaus 

SAMDRØMTE: Hovedpersonene Maria og Endre jobber på et slakteri hvor de blir bedre kjente med hverandre når de oppdager at de drømmer det samme. Foto: Arthaus 

 

Begge er skeptiske, og de må skrive ned hver sin drøm for å overbevise hverandre at det stemmer. Nølende nærmer de seg hverandre, og prøver med varierende hell å gjøre drømmene til virkelighet.

«Om kropp og sjel» handler om det å tørre ta steget og åpne seg for andre mennesker. Som hjortene i drømmene, «snuser» filmens hovedpersoner på hverandre for å se om de passer sammen.

Fotograferingen, ofte med fokus på små detaljer, er utsøkt, og bruddene med drømmescenen er storslåtte i all sin enkelhet.


 

Begge hovedpersonene spiller neddempet til det nesten enerverende, og leverer ikke mer enn akkurat det som kreves i hver scene. Filmen kan virke statisk til tider, men lever opp til sitt forsett.

Til tross for at mye av handlingen foregår på et slakteri, med noen få blodige slaktescener, står menneskene i sentrum for handlingen. Uten å røpe for mye, må Maria konfrontere seg selv før hun tar steget helt ut i møtet med Endre. Utenfor drømmenes verden, i virkelighetens verden.

Skal du se én ungarsk film i år, anbefales «Om kropp og sjel» på det varmeste. Det er en film både for hjertet og hjernen.


iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.