20-åringen Hanna Suni har sin unge alder til tross allerede vunnet en rekke filmpriser i tillegg til nominasjoner. Sine første filmer laget hun hjemme i Lofoten da hun bare var syv år gammel.

Filmkurs

– Det å lage film var som å leve i en egen verden. Da jeg var syv år stilte jeg opp kameraet og intervjuet venninnene mine som kledde seg ut og spilte ulike roller. Jeg spilte også musikk, turnet og spilte fotball, men filmen ble en hobby jeg holdt på med hele tiden, sier hun.

13 år gammel deltok hun på filmkurs i regi av Tvibit på Leknes i Lofoten. Nå er hun på Tvibit i Tromsø som del av talenutviklingsprogrammet Filmfangst.

FILMTEAMET: Produsent Tonje Ness Meinhardt (fra venstre), regissør Hanna Suni og produksjonsleder Stian Skjelstad står bak spillefilmen «Lys på meg».

Norges yngste

Sammen med produsent Tonje Ness Meinhardt og produksjonsleder Stian Skjelstad er Hanna klar for å styrke likestillingen i den norske filmindustrien, som ofte blir kritisert for å være mannsdominert.

– Ut ifra våre undersøkelser blir jeg Norges yngste kvinnelige spillefilmregissør.

21. november starter opptakene til det nordnorske dramaet «Lys på meg». Opptakene skjer på FilmCamp i indre Troms.

Styrer unna stereotypier

Vegard Steiro Amundsen har skrev manuset. Filmen handler om 26 år gamle Peder som jobber som gatelysoperatør i en liten bygd i Nord-Norge. Han møter sin ungdomsforelskelse Grete som er tilbake for å selge barndomshjemmet. Peder innser at han fortsatt har følelser for henne, og bestemmer seg for å overbevise henne om å bli. For henne fremstår bygda akkurat som hun husker den; døende og uten fremtidshåp. På toppen av det hele er det midt på mørkeste vinteren.

– Det er en historie jeg kan kjenne meg godt igjen i, som både er surrealistisk og realistisk på samme tid. Hovedrollen skal spilles av Sondre Larsen som blant annet har spilt i «Okkupert» på TV2. Ofte får nordlendinger karikerte eller stereotype rolle, det skal vi styre unna sier Suni.

Folkefinansiering

Med et budsjett på 1,3 millioner kroner, karakteriser regissøren filmen som en mikrobudsjettproduksjon. FilmCamp, Nordnorsk Filmsenter og Tvibit gjennom kulturnæringsstiftelsen til Sparebanken Nord-Norge har bidratt økonomisk.

GATELYSREPARATØR: Hovedpersonen i «Lys på meg» er gatelysreparatør, en historie om å velge mellom det å bli eller dra fra ei bygd. Illustrasjon: Nikolai Lockertsen

Hanna Suni håper at private og bedrifter bidrar med pengedonasjoner i tillegg. Jo flere penger, jo mer frihet til å lage en god film, mener hun.

– Vi trenger flere penger for å heve kvaliteten. Vi håper på 200.000 kroner til, da får vi plutselig mer frihet. Dersom det oppstår problemer underveis, som det ofte gjør, blir de lettere å løse når vi har penger.

LES OGSÅ: Han ble advart mot å lage dokumentarfilmen - nå kan han vinne prestisjepris

Håper på TIFF-visning

Nå håper regissør Hanna Suni at filmen blir så bra at Tromsø Internasjonale filmfestival (TIFF) vil vise filmen. Hun håper at «Lys på meg» også kan fungere som en døråpner for nye spillefilmprosjekter.

– Det hadde vært kult med utevisning på Stortorget. Spillefilmen er inngangsbilletten til støtte fra Norsk filminstitutt, og filmen er et bevis på at man kan overleve i filmbransjen, sier Hanna Suni.