Brøytebil-dokumentar inspirerte historien bak «Monster»

Han er hovedforfatteren bak «Monster», og nå flørter Hans Christian Storrøsten med HBO.
ETTERSPURT: Manusforfatter Hans Christian Storrøsten har fått flere henvendelser fra både inn- og utland etter NRK-suksessene med «Brøyt i vei» og «Monster». Foto: Susanne Hætta/NRK 

ETTERSPURT: Manusforfatter Hans Christian Storrøsten har fått flere henvendelser fra både inn- og utland etter NRK-suksessene med «Brøyt i vei» og «Monster». Foto: Susanne Hætta/NRK 

Navn: Hans Christian Storrøsten (39 år)

Aktuell: Hovedforfatter til TV-serien «Monster» som for tiden går på NRK1


– «Monster» høster mye heder og ære både i form av manuspris, nominasjon til Prix Europa for beste TV-fiksjon og jevnt over gode anmeldelser. Hva betyr suksessen for deg?

– Personlig har det vært veldig gøy. Rent konkret vil jeg få muligheter til å jobber mer som manusforfatter, og fortelle historier om ekte, levende mennesker.

– Har du fått mange henvendelser om å skrive flere manus, og hvor kommer henvendelsene fra?

– Jeg har fått flere henvendelser, blant annet har jeg fått forespørsel fra Danmark. Jeg har også fått henvendelser fra TV-serieskapere i Norge. Jeg anser henvendelsene som seriøse, fra folk som har lyst til å jobbe med meg.

 
    
      (Foto: Tom Balgaard)

  Foto: Tom Balgaard

– Fikk du inspirasjon til «Monster» da du laget første sesong av «Brøyt i vei», dokumentarserien om brøytebilkjørernes hverdag i Finnmark på NRK1?

– I høyeste grad. Det var mye inspirasjon å hente fra «Brøyt i vei», først og fremst i det å portrettere ekte mennesker, enten det der dokumentar eller fiksjon. Jeg bruker erfaringene i en fiksjonsverden. I «Monster» spiller jo naturen en stor rolle, den er nærmest en rolle i seg selv.

– «Monster» er beskrevet som en krysning mellom Nordic Noir og «Twin Peaks». Hva slags TV-serier ser du selv på?

– Mye forskjellig. De to siste jeg så var «Vietnam»-serien til Ken Burns and Lynn Novick, med amerikansk kommentar, og «The Deuce» på HBO, laget av «The Wire»-skaperen. «The Deuce» kan trekke løse tråder til «Monster», begge er karakterdrevene og ikke plotdrevne drama.


– Ifølge rykter jobber med «noe nytt» for den amerikanske betal-TV-kanalen HBO?

– Ja, hva skal jeg si. Jeg har kanskje et prosjekt, vi får se hva det blir til.


– Intervjuobjektene i denne spalten har det privilegium å kunne ønske seg avdøde skuespillere tilbake til kinolerretet eller TV-skjermen. Hvem ville du ønsket å se igjen?

– Robin Williams! Det ble et tragisk utfall på livet til en utrolig dyktig skuespiller. Han kunne spille alt.

VETERAN: Skuespillerveteran Bjørn Sundquist spiller rollen som den snart pensjonerte lensmannen Ed Arvola. Foto: NRK 
    
      (Foto: NRK)

VETERAN: Skuespillerveteran Bjørn Sundquist spiller rollen som den snart pensjonerte lensmannen Ed Arvola. Foto: NRK  Foto: NRK

 

– Samtidig må du bringe av skuespiller du er skikkelig lei til de evige jaktmarker. Hvem skulle det være?

– Jeg vil nødvendigvis ikke at noen skal dø, da, men kanskje pensjoneres. Da måtte det bli Robert De Niro. Etter å ha gjort utrolig mye bra som skuespiller, har han hatt en viss slitasje. Nå skal han spille i en ny film av Martin Scorsese, sammen med blant andre Al Pacino og Joe Pesci. Det lukter litt geriatri.


iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.