Filmanmeldelse

«Til siste åndedrag»

«Breathe» er et livsbekreftende drama som trykker på alle de rette knappene.
DREVET AV KJÆRLIGHET: Robin (Andrew Garfield) rammes av polio som 28-åring og levnes liten tid av legene. Men ønsket om å se sin sønn vokse opp, blir motivasjonen til å gjøre mest mulig ut av livet han har. Foto: SF Norge 
    
      (Foto: Teddy Cavendish)

DREVET AV KJÆRLIGHET: Robin (Andrew Garfield) rammes av polio som 28-åring og levnes liten tid av legene. Men ønsket om å se sin sønn vokse opp, blir motivasjonen til å gjøre mest mulig ut av livet han har. Foto: SF Norge  Foto: Teddy Cavendish

Filmen er basert på den sanne historien om Robin og Diana Cavendish. På slutten av 1950-tallet ble Robin rammet av polio og ble lam fra halsen og ned. I en alder av kun 28 år ble han bundet til sykehussengen og legene mente han kun hadde noen få måneder igjen å leve. Ved hjelp av Dianas brødre og en banebrytende oppfinner, klarte han likevel å skape et liv langt utenfor sykehusets vegger, motivert av sin kones kjærlighet og ønsket om å se sin sønn vokse opp.


Fakta:
 • «BREATHE»
 • Regi: Andy Serkis
 • Med: Andrew Garfield, Claire Foy, Tom Hollander, Hugh Bonneville
 • Manus: William Nicholson
 • Nasjonalitet: Storbritannia 2017
 • Spilletid: 1 t. 58 min.
 • Aldersgrense: 9 år
 • Premiere: Fredag 3. november på Aurora kino Fokus
 

Regidebutant

Til tross for å være basert på virkelige hendelser, virker «Breathe» på papiret å være en sentimental og nesten overdrevet inspirerende historie om kjærligheten og viljens kraft. Det er derfor gledelig å se at det tvert imot er et nok så edruelig og engasjerende drama, som også har en letthet og et skarpt humoristisk snitt ved seg.

Filmen er regidebuten til Andy Serkis, som fortsatt er mest kjent som mannen bak Gollum i «Ringenes Herre»-filmene og apen Caesar i den nyeste «Planet of the Apes»-trilogien. Serkis viser seg å være en stødig skikkelse også bak kameraet, og viser en imponerende rekkevidde ved både det visuelle og dramaturgiske i denne sterke historien.

Bunnsolid skuespill

Serkis er også godt hjulpet av to meget solide hovedrolleinnehavere. Andrew Garfield og Claire Foy spiller strålende av hverandre i to krevende roller som strekker seg over flere tiår. Garfield, som ble Oscarnominert tidligere i år for sin innsats i Mel Gibsons «Hacksaw Ridge», makter tross rollens fysiske begrensninger å gjøre Robin til en fargerik og dyp skikkelse på lerretet. Foy, som for øvrig vant en Golden Globe tidligere i år for sin rolle i Netflix-serien «The Crown», er en bauta av en karakterskuespiller som gjør mye med en rolle som tidvis er noe enkelt skrevet, men likevel makter å bli filmens absolutte hjerte og hjørnestein. Hun er konservativ, men likevel leken og sterk. Det felles ikke én unødvendig tåre, ei heller smører hun for tykt på i filmens opplagte emosjonelle høydepunkter. Det er en beskjeden triumf av en rolletolkning.

BRYTER REGLENE: Godt hjulpet av venner og forskere er Robin (Andrew Garfield) bestemt på å leve et liv utenfor sykehusets vegger, sammen med sin kone Diana (fantastisk spilt av Claire Foy). Foto: SF Norge 
    
      (Foto: Teddy Cavendish)

BRYTER REGLENE: Godt hjulpet av venner og forskere er Robin (Andrew Garfield) bestemt på å leve et liv utenfor sykehusets vegger, sammen med sin kone Diana (fantastisk spilt av Claire Foy). Foto: SF Norge  Foto: Teddy Cavendish

Stilsikker og vakker

Det svinger fort mellom opp- og nedturer i filmen, noe som gjør den uforutsigbar og spennende selv om man vet hvordan det hele ender. Serkis kler filmen i en nydelig og klassisk filmatisk ramme, med vakre kostymer, slående fotografi og lekker produksjonsdesign, men er også røff i kantene.

Gleder og romantiske bilder avløses ofte av blodige og usminkede scener av sykdommens kraft, som gjør inntrykk og sitter i deg lenge etterpå. Med unntak av en litt haltende siste akt er det en stilsikker og gjennomført film, som makter å være både nostalgisk og moderne i denne tilføyelsen til en godt brukt klassisk filmsjanger. Ikke verst, Gollum. What’s next, precious?


iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.